Castru se sviđa Obama, iako Kubi nudi samo "glad i milostinju"

FIDEL CASTRO je odstupio s mjesta predsjednika Kube u veljači, a u javnost nije previše izlazio još od operacije 2006. godine, međutim još je prisutan svojim izjavama među narodom, kojega je predao svom bratu Raulu.

Tako se osvrnuo i na trenutno stanje u američkim predsjedničkim predizborima te je kazao kako smatra da je Barack Obama "najnapredniji kandidat za američkog predsjednika" te da je "iznad svojih protivnika".

Castro je reagirao i na prošlotjedno Obamino davanje jamstava Kubansko-američkoj zakladi, kada je najavio daljnje održavanje sankcija prema Kubi, što bi trebalo "povisiti razinu demokratske svijesti u toj zemlji".

Nema odgovora iz Obaminog stožera

Obama je obećao kako će smanjiti restrikcije prema putovanjima u tu zemlju, kao i olakšati ljudima iz SAD-a slanje novčane pomoći rođacima u Kubi.

Castro naglašava i da Obamu mora kritizirati, jer, da ga samo hvali, išao bi na ruku njegovim protivnicima pa u kolumni za kubanske novine nastavlja kako Obama Kubi nudi tek "glad i milostinju". No, ne spori u "Obaminu veliku inteligenciju, njegove govorničke vještine ili radnu etiku", iako "mora podizati brojna delikatna pitanja", kao što je "divna definicija imperijalističke globalizacije".

Iz Obaminog stožera nema komentara na kolumnu.

A.P.
Foto : AFP

Pročitajte više