CDU POBIJEDIO NA IZBORIMA U SJEVERNOM PORAJNJU - VESTFALIJI

Kršćansko demokratska unija (CDU) je usprkos teškim gubicima glasova pobjednik općinskih izbora koji su se u nedjelju održali u najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverno Porajnje Vestfalija.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) također je pretrpjela gubitke ali mnogo manje od očekivanih.

Najbolje su na ovim izborima koji, zbog velikog broja birača, njih 14 milijuna, slove kao važan test za predstojeće lokalne parlamentarne a za dvije godine i savezne parlamentarne izbore, prošle male stranke, Zeleni i Liberali (FDP) koji su napredovali u odnosu na prošle izbore.

Bojazan da bi radikalno desne stranke, slično kao i na prošlonedjeljnim izborima u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Brandenburg i Saska, mogle ostvariti velike uspjehe, nisu se obistinile.

Prema prvim neslužbenim rezultatima, CDU je osvojio 43 posto glasova što je 7 posto manje nego na posljednjim izborima prije pet godina, SPD je osvojio 31 posto što predstavlja gubitak od 2,7 posto.

Zeleni su sa 10,1 osvojili 2,8 posto glasova više, a FDP je sa 7,2 posto također zabilježio porast popularnosti od 2,8 posto.

Radikalne desne stranke osvojile su između 1 i 3 posto glasova.

Odaziv birača je sa 53,3 posto za dva posto manji nego na posljednjim općinskim izborima 1999.

SPD u rezultatima izbora vidi nastavak trenda pada popularnosti demokršćana koji je započeo na europskim a nastavio se na izborima za pokrajinske parlamente u saveznim pokrajinama Saarland, Brandenburg i Saska.

Predsjednik SPD-a Franz Muentefehring smatra da su današnji izbori "jasan signal" da će SPD na važnim izborima za lokalni parlament u Sjevernom Porajnju - Vestfaliji u svibnju sljedeće godine utvrditi sadašnju vodeću poziciju.

Izbori za taj parlament su izuzetno važni jer bi SPD gubitkom parlamentarne većine u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini znatno oslabio svoje pozicije na saveznoj razini te posebice u domu saveznih pokrajina Bundesratu. Time bi i socijaldemokratsko - zelena vlada Gerharda Schroedera bila znatno oslabljena.

Predsjednica CDU-a Angela Merkel smatra da je CDU i na ovim izborima pokazao svoju jačinu jer da je sam osvojio više glasova nego "SPD i Zeleni zajedno".

Usprkos tomu, današnji izbori pokazuju stagnaciju popularnosti demokršćana koji su, nakon što je vlada Gerharda Schroedera uvela nepopularne socijalne reforme, profitirali zbog biračkog nezadovoljstva.

Stagnacija bi mogla ponovno otvoriti bolnu točku demokršćanske Unije CDU/CSU oko pitanja kandidata za kancelara.

Nakon opadanja popularnosti je pozicija predsjednice CDU unutar Unije CDU/CSU znatno oslabljena na račun predsjednika CSU Edmunda Stoibera.

(Hina) xnkre ymaš

Pročitajte više