Čehok: Hrvatskoj treba 15, a ne jedan centar moći

PREDSJEDNIK HSLS-a Ivan Čehok na današnjoj je konferenciji za novinare splitske gradske koalicije HSLS-AS-HDSU rekao "kako je smiješno da država od 4,5 milijuna stanovnika ima samo jedan centar moći, jer u zemlji bi trebalo biti najmanje 15 takvih centara".

"Unatoč tomu što su pred nama još jedni lokalni izbori u posljednjih 15 godina od kada je stvorena Hrvatska, u lokalnoj se samoupravi apsolutno ništa nije promijenilo. Hrvatska je i dalje visokocentralizirana država u kojoj se manje od deset posto onoga što se slijeva u Zagreb vraća na teren. To je apsurdni državni ustroj", naveo je predsjednik HSLS-a.

Po njegovim riječima, neovisno tko je na vlasti, HDZ ili SDP, nitko nije pokazao volju za decentralizacijom, a zakon o lokalnoj upravi mijenjao se tri puta, ali samo kozmetički. Obeshrabreni gradovi i županije ne koriste ni one ovlasti koje imaju za dobrobit građana, jer njihove ovlasti nisu praćene financijskom podlogom, rekao je, dodavši da se lokalna uprava mora osnažiti te da je to jedan od ciljeva HSLS-a i njegovih koalicijskih partnera.

No neovisno o tome izuzetno je velika odgovornost gradonačelnika, župana i načelnika, jer ne smiju podleći razjedinjenim stranačkim interesima i lobijima, nego se boriti za velike projekte, rekao je, uz ostalo, Čehok.

Na konferenciji za novinare govorili su i predstavnici splitske koalicije HSLS-ASH-DSU - nositelj gradske liste Petar Krolo (HSLS), predsjednik splitskog ASH Mate Buljubašić i nositelj županijske liste za lokalne izbore Ivica Boljat (HSLS) koji su iznosili svoja viđenja razvoja Splita i poticajne stanogradnje.

Pročitajte više