Čehok: Mi smo spremni za izbore, krivac je varaždinski gradonačelnik

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

BIVŠI varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i uskoro bivši gradski vijećnik izjavio je da je spreman za prijevremene izbore za Gradsko vijeće te kako se nada da će građani "prepoznati krivce i reći ne bezglavom i suludom zaduženju Grada za sanaciju bala".

Proračun Grada Varaždina nije prihvaćen

Čehok je sazvao konferenciju za novinare potaknut činjenicom da proračun Grada Varaždina za 2023. godinu nije prihvaćen, zbog čega će Gradsko vijeće biti raspušteno, a Varaždinci će morati na prijevremene izbore. Za sve je okrivio gradonačelnika Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića, obojicu iz SDP-a.

"Ova loša politička situacija nije najlošija stoga što se ide na izbore jer izbori su najširi demokratski način legitimiranja vlasti, nego je loša zato što krivci za pad proračuna, a to su prije svega Bosilj i Marković, ne izlaze na izbore", rekao je Čehok dodavši da gradonačelnik i njegov zamjenik nisu imali snage, kao što je napravio gradonačelnik Splita Puljak, dati ostavku i raspustiti Vijeće.

Čehok je rekao da su Bosilj i Marković namjerno doveli do pada proračuna i raspuštanja Vijeća kako bi mogli sastaviti novu većinu te da su samo jedanput predložili proračun. Dodao je kako se njihove ostavke ne mogu ni očekivati jer to nisu ljudi koji imaju toliko političkog poštenja da priznaju svoju pogrešku. Čehok je istaknuo kako do političke situacije u kojoj je trenutačno Varaždin nije došlo samo zbog cijene sanacije bala, ali da je to glavni razlog.

Varaždin ne može izdržati kredit od 250 milijuna kuna, smatra Čehok

"MBO (mehaničko-biološka obrada) je mogao početi raditi 2012. ili 2013. godine, oni su rekli da je to previsoka cijena i da je to kriminal i stara tehnologija. Sad oni to opet žele odvesti u MBO, dakle isto tehnološko rješenje, isto ekološko rješenje, pa čak i isti rok od 18 mjeseci, ali ne više po 1030, nego po 2200 kuna po toni", istaknuo je Čehok, koji smatra da Grad Varaždin ne može izdržati kredit od 250 milijuna kuna. Rekao je kako on i svi s njegove nezavisne liste spremno dočekuju prijevremene izbore za koje, tvrdi, nisu krivci oni.

"Krivci su Bosilj i Budimo grad i ja vjerujem da će građani znati prepoznati krivce i reći ne bezglavom i suludom zaduženju Grada", zaključio je Čehok. Njegova nezavisna lista u Gradskom vijeću ima najviše mandata, šest od 21.

Pročitajte više