VIDEO - RAMLJAKOVO OBRAĆANJE Priznao da je sudjelovao u pisanju Lex Agrokora

Foto: Index, Hina

ANTE RAMLJAK priznao je da je sudjelovao u pisanju Lex Agrokora.

"Danas se održava sastanak Izvanredne uprave i dobavljača Agrokor koncerna. Nakon sastanka predvidjeli smo izjave za medije te Vas ovim putem pozivamo da  nam se pridružite na adresi Turinina bb (Konzum maxi) u Zagrebu, danas u 13 sati", pozvali su iz Agrokora. Prvo se Ramljak sastao s novinarima kojima je podijelio popis svih kreditora koji su sudjelovali u roll-upu, a onda se obratio novinarima.

Izjave Ante Ramljaka mogli ste pratiti na Indexu


Prvo je govorio o svojoj poziciji.

"Tu se postavlja pitanje može li mene vlada smijeniti i da li o tome odlučuju kreditori, vjerovnici., naravno da vlada u svakom trenutku može mene smijeniti, naravno da kreditori o tome ne odlučuju. U slučaju da vlada ide na smjenu povjerenika, u tom trenutku nastupaju okolnosti u kojemu vjerovnici odlučuju da li će ići na podizanje kamatne stope koja je dogovorena u slučaju defaulta i procjenuju da li će netko tko će doći umjesto mene ispuniti njihove planove. U toj klauzuli stoji moje ime, ali u toj klauzulu može stajati i samo izabrani povjerenik bez imena",  kazao je Ramljak.

"Kreditori koji su financirali su inzistirali tada da se ugradi ta klauzula koja uopće nije sporna u slučaju da dođe do promijenjenih okolnost i politički promijenjenih okolnosti, jer znate svi kakva je situacija tada bila", dodao je.

Radio je na Lex Agrokoru

"Ja jesam konzultiran oko financijskog dijela zakona", konačno je priznao. Podsjetili su ga novinari da je nedavno priznao i da se sastao s predstavnicima Knightheda.

"Koje sam povjerljive informacije mogao dati fondu koji je tada već kupio obveznice i predstavio se kao većinski dioničar. On je kupio obveznice, ta obveznica je za nas i za bilo koga drugoga nešto što mi mormao vratiti. Kako su oni kupili i po koliko ja ne znam, kako bih to znao?", tvrdi Ramljak.

"Smatram da ugovor možda nije dobro iskomuniciran, ugovor nije od jučer, ako je na Trgovačkom sudu on je od prije nekog vremena? Zašto se baš sada to aktualizira? Ako je pitanje moje smjene, ako vi smatrate da sam ja namjerno stavio klauzulu, onda jesam veleizdajnik i možete me osuditi", kazao je.

"Porezni obveznici nisu dali novac za ovaj kredit. Porezni obveznici ga neće platiti. Ja ne mogu prejudicirati što će biti ako netko tuži", tvrdi Ramljak.

"Uporno se ponavlja teza da sam ja korumpiran, a vidio sam Knighthead dvaput, zašto baš danas ugovor? Pa ugroženi su mnogi interesi. Pred povjerenstvom ću normalno govoriti", najavio je.

Jučer rekao da ga vlada može smijeniti

Ramljak je kasno sinoć Indexu poslao izjavu u kojoj tvrdi kako ga vlada može smijeniti.

"Naravno da Vlada RH odnosno Trgovački sud mogu smjeniti mene ili bilo kojeg drugog izvanrednog povjerenika u bilo kojem trenutku jer se imenovanje ili opoziv obavljaju isključivo u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave. Ako bi došlo do smjene, kreditori bi mogli odlučiti da smjena ne znači ujedno i neispunjenje obveze te da zbog zamjene mene, kredit ne dolazi na naplatu. Ukoliko bi drugog povjerenika ili povjerenicu ocijenili dovoljno kvalitetnim odabirom, za pretpostaviti je da bi zbog zaštite svojih interesa upravo tako i učinili," odgovorio je Ramljak na Indexov upit. Odgovorio je i na pitanje oko odredbe ugovora koja kaže da se za plan restrukturiranja traži pisano odobrenje kreditora.

"Točno je. Ta se odredba odnosi primjerice na nova zaduženja koja bi moguće htjeli podići Agrokor ili pojedinačne kompanije ili na nagodbe s bankama kreditorima kompanija koje su izvan Zakona o postupku izvanredne uprave i logično je i razumno je da takva nova zaduženja ili nagodbe traže prethodno očitovanje kreditora koji su već kreditirali kompaniju s 960 milijune eura. Ova odredba nema nikakve veze s nagodbom s vjerovnicima Agrokora prema Zakonu o postupku izvanredne uprave", zaključio je.

Pročitajte više