ČELNICI CIA-E I FBI-A UPOZORILI DA AL QAIDA PONOVO PRIJETI

Čelnici CIAe i FBIa upozorili su u utorak da je teroristička skupina Al Qaida ostala aktivna i odlučna napasti američke ciljeve u zemlji i izvan nje možda još ovoga tjedna.

Direktor CIA-a George Tenet i direktor FBI-a Robert Mueller rekli su Obavještajnom odboru američkog senata kako je Al Qaida spremna upotrijebiti kemijsko, biološko ili radiološko oružje protiv Amerikanaca i kako bi mogli napasti slabije nadzirana mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi kao što su trgovine, sveučilišta ili stadioni.

Sjedinjene Države su u prošli petak podigle stupanj upozorenja na opasnost od terorističkog napada na visoki-narančasti. Tenet je kazao kako obavještajni podaci upozoravaju na mogućnost napada još ovoga tjedna ´prljavom bombom´ koja u sebi sadrži radiaktivni materijal.

Tenet je naveo da je Al Qaida još uvijek nazočna u Afganistanu, Pakistanu, Iranu i Iraku.

´Vidimo uznemiravajuće znakove da je Al Qaida uspostavila svoju prisutnost u Iraku i Iranu´, rekao je Tenet.

´Nadalje, zabrinuti smo zbog toga što Al Qaida i dalje nalazi utočište u zabačenim dijelovima Afganistana i Pakistana´, dodao je šef CIA-e.

Mueller je kazao kako su najveća opasnost za Sjedinjene Države ćelije Al Qaide u zemlji koje još nisu otkrivene.

Američki dužnosnici upozorili su Amerikance u ponedjeljak da se pripreme za eventualni teroristički napad. Svaki dom bi trebao imati trodnevne zalihe vode i hrane za slučaj kemijskog, biološkog ili radiološkog napada.

Amerikanci bi također trebali odrediti jednu prostoriju u kući gdje bi se okupili u slučaju napada i imali pri ruci ljepljivu traku i plastične plahte kojima bi izolirali prostoriju. Preporučeno je također da pri ruci drže škare, otvarač za limenke, pokrivače, ručnu svjetiljku, baterije i radio aparat.

Dužnosnici ministarstva domovinske sigurnosti su rekli kako vjeruju da Al Qaida posebice cilja na Washington i New York.

Pročitajte više