Čelnici Googlea na sudu zbog snimke dječaka s Downovim sindromom

U MILANU je počelo suđenje čelnicima Googlea, jer su prekršili talijanski zakon kad su dopustili objavljivanje snimke tinejdžera s Downonvim sindromom.

David Carl Drummond čelnik talijanske uprave Googlea, George De Los Reyes, član uprave, Peter Fleitcher, zadužen za zaštitu privatnosti u Europi i Arvind Desikan, šef odjela video snimki za Europu optuženi su za objavljivanje sadržaja bez dozvole svih zainteresiranih strana. Prijeti im do tri godine zatvora.

Maknuli snimku i objavili tko ju je postavio

Snimka je objavljena 2006. godine kada je Google kupio Youtube. Na snimci je prikazano kako tinejdžera s Downovim sindromom maltretiraju četvorica učenika dok druga skupina to promatra. Tužitelji kažu da Google nije imao adekvatne filtre za sprječavanje ovakvog sadržaja niti dovoljno osoblja za nadzor video snimki.

Nakon nekoliko mjeseci snimka je maknuta zbog brojnih žalbi korisnika. Googleov branitelj kaže da se Google Video kontrolira u Americi te je kompanija odmah maknula sporan sadržaj i objavila informaciju o tome tko ga je postavio. Četvorica učenika kasnije su isključena iz škole do kraja školske godine.

Žrtva je naposljetku povukla tužbu, ali grad Milan i organizacija za oboljele od Downovog sindroma uložili su civilnu tužbu.

Pročitajte više