ČELNIK FRANCUSKIH MUSLIMANA TOLERIRA ZABRANU POKRIVANJA ŽENA

Čelnik francuskog Islamskog vijeća zatražio je u četvrtak od francuskih muslimana da poštuju zakon koji zabranjuje pokrivanje učenica u državnim školama i pozvao ih da ne slušaju fundamentaliste koji se protive francuskom sekularnom sustavu.

Dalil Boubakeur, predsjednik Francuskog vijeća muslimanske vjere, rekao je novinarima da se protivi prosvjedima koje su organizirale pojedine muslimanske skupine iako i sam nije želio zakon koji zabranjuje učenicima nošenje znakova vjerske pripadnosti.

Francuski zastupnici podržali su u utorak premoćnom većinom prijedlog zakona, koji bi zakonom trebao postati idućeg mjeseca, a na snagu će stupiti u rujnu. Zakon će, osim muslimanskih ženskih marama, zabraniti i židovske kapice te velike kršćanske križeve.

"Moramo poštivati zakon. Muslimani ne mogu biti iznad zakona", rekao je Boubakeur, rektor Velike pariške džamije.

Izrazio je ipak zadovoljstvo što su, nakon konzultacija s muslimanskom zajednicom, prihvaćena dva amandmana na zakon.

Amandmani školskim vlastima nalažu da razgovaraju s učenicama prije nego ih izbace iz škole ustraju li one u kršenju zakona. Predviđa se također i revizija zabrane godinu dana nakon stupanja na snagu.

Boubakeur, umjereni musliman rođen u Alžiru, blizak je francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu i jedan je od rijetkih muslimanskih čelnika koji je osudio prosvjede. Većina ih se suzdržala od bilo kakvih ocjena, što je protumačeno kao neizravna potpora.

Boubakeur je istaknuo da je pitanje ženskih marama samo kap u moru problema koje su stvorili islamistički aktivisti koji se protive strogom francuskom razdvajanju države od crkve.

Ministar obrazovanja Luc Ferry izdvojio je u utorak neke od tih problema, upozorivši da muslimanski đaci ponekad na satovima povijesti niječu holokaust ili pak bojkotiraju biologiju i satove tjelesnog odgoja uz objašnjenje da su protivni islamu.

Boubakeur je napomenuo da zemlje s mulimanskom većinom tradicionalno miješaju politiku s vjerom, no to nije moguće u slučaju kada su muslimani manjina u sekularnoj zapadnoj državi. Naglasio je također da samo 15 do 20 posto muslimana u francuskoj redovito dolazi u džamije.

(Hina) xzt ysd

Pročitajte više