Centar Splita je pun štakora. Tko je za to kriv?

Screenshot: Facebook

NAKON što su se na splitskoj tržnici dogodila dva incidenta sa štakorima, kad je jedan prodavač pretrpio i ugrize, na teren je izišla Veterinarska inspekcija, kao i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, javlja Dalmacija Danas.

Potvrdio je to član uprave tvrtke Hippos, koncesionara splitskog pazara Joso Šimundža, ali i dodao da je jučer obavljena deratizacija cjelokupnog prostora od strane ovlaštene tvrtke. Deratizaciju je obavila tvrtka “Ciklon” s kojom posljednjih pet godina koncesionar ima potpisan ugovor, a za godišnje obavljanje ovih poslova tvrtka dobiva 35 do 45 tisuća kuna.

"Mi smo privatna tvrtka i ne bavimo se ovom vrstom posla pa smo zbog toga potpisali ugovor s ovlaštenom tvrtkom koja ima licencu. Do prije nekoliko godina ove poslove je obavljala tvrtka Cian, ali nam je Ciklon bio duplo jeftiniji", kaže Šimundža i dodaje da se deratizacija splitskog pazara obavlja prema ugovoru, ali i prema zakonu, dvaput godišnje ili po pozivu.

Dodaje da je sada tržnica očišćena, a kada je posljednja deratizacija prije toga obavljena, nije se mogao sjetiti. Ipak, siguran je da se obavlja barem jednom mjesečno.

Vlasnik pekare Roko Tunić, u čijoj su pekarnici jučer snimljeni stravični prizori sa štakorima, rekao je da mu je prostor do daljnjega zatvoren zbog preuređenja.

>> Pogledajte snimku: Štakori hodaju po splitskoj pekarnici

"Nadležni su dužni brinuti o čistoći pazara, pa tako i o deratizaciji. Vidjeli smo prije nekoliko dana da je štakor ugrizao jednog prodavača. Žao mi je da se reagira tek kada stvar eskalira", rekao je Tunić.

Komunalna služba Grada Splita uskoro bi trebala dobiti izvješće svih inspekcijskih službi, a sada je na Gradu Splitu da pravovaljano reagira i ispita kako se uopće ovakva situacija mogla dogoditi.

Pročitajte više