CENTAR WIESENTHAL POZIVA NJEMAČKU DA OTKAŽE KONFERENCIJU O ISLAMU

Centar Simona Wiesenthala pozvao u je subotu njemačku vladu da otkaže Europsku islamističku konferenciju koja se treba održati u Berlinu početkom listopada.

Židovska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Parizu također je pozvala njemačkog ministra unutarnjih poslova Otta Schilya da organizatore konferencije podvrgne temeljitoj provjeri i istrazi, te zabrani ulaz u Njemačku stranim sudionicima konferencije koji ugrožavaju javni red.

Prvi arapsko-islamski kongres u Europi trebao bi se održati od 1. do 3. listopada u Berlinu kao skup namijenjen jačanju veza između islamskih zajednica.

Shimon Samuels, direktor za međunarodne odnose u Centru Simona Wiesenthala, rekao je kako taj skup ni u kom slučaju nije nedužna kulturološka manifestacija nego "politička platforma za radikalni džihad i tržište za potencijalnu regrutaciju europske mladeži u terorističke redove".

Sasatanak je predviđen kako bi se ojačala arapsko-islamska prisutnost u Europi i pružila potpora pokretnu otpora na palestinskim teritorijima i u Iraku, upozorio je Samuels.

Organizatori kongresa su, dodao je Samuels, vrlo simbolično ciljali na samu srž njemačke demokracije odabravši kao datum za završetak skupa obljetnicu njemačkog ujedinjenja 3. listopada.

Glasnogovornik njemačkog Ureda za zaštitu zakonitosti u Berlinu Claus Guggenberger rekao je da su vlasti upoznate s održavanjem skupa i paze na sve aktivnosti u svezi s njim.

(Hina) xsd

Pročitajte više