CESAR 2004.: RAPPENEAU I RESNAIS U POTRAZI ZA NOVIM REKORDOM

Dva višestruka dobitnika Cesara, JeanPaul Rappeneau (ove godine se natječe s filmom "Bon voyage") i Alain Resnais ("Pas sur la bouche") pokušat će u subotu, na 29. svečanoj dodjeli francuskih filmskih nagrada Cesar, srušiti vlastiti rekord.

Dvojica veterana izbili su na prvo mjesto po broju nominacija (11 odnosno 9), u utrci za 29. nagradu Cesar. Ukoliko ne sruše vlastiti rekord, pokušat će dostići - ili čak biti bolji - od prošlogodišnjeg sedmerostrukog laureata - "Pijanista" Romana Polanskog.

Rappeneau drži rekord u broju osvojenih nagrada zahvaljujući "Cyrano de Bergeracu" (deset 1991.), čime se izjednačio s Francoisom Truffautom ("Posljednji metro", 1981.). Resnais je odmah iza njih sa sedam trofeja.

Francusku filmsku nagradu dodjeljuju članovi Akademije za filmsku umjetnost i tehniku. Njih 1500, od 3300 ukupno, glasovalo je ove godine.

Nakon prvog kruga odabira, u utrci za nominaciju nametnula su se dva filma - "Bon voyage" (Sretan put) Jean-Paula Rappeneaua, koji je imao osrednji uspjeh u kinodvoranama, i "Pas sur la bouche" (Ne u usta) veterana Alaina Resnaisa.

Za njima dolazi pet filmova u istom rangu (svaki s četiri nominacije): "Gospodin N" Antoinea de Caunesa, dugometražni film koji nije oduševio publiku, "Osjećaji" Noemie Lvovsky, i tri sudionika Cannesa: "Les egares" Andrea Techinea, "Mala Lili" Claudea Millera i "Barbarske invazije" Kvebežanina Denysa Arcanda, dvostrukog pobjednika na Croisettei (nagrada za scenarij i glumicu).

U utrci za najboljeg glumca sudjelovat će Daniel Auteuil ("Poslije vas"), Jean-Pierre Bacri ("Osjećaji"), Gad Elmaleh ("Chouchou"), Omar Sharif ("Gospodin Ibrahim i cvijeće Kurana") i Bruno Todeschini ("Njegov brat").

Za naslov najbolje glumice natjecat će se Josiane Balasko ("Ona žena ondje"), Nathalie Baye, Isabelle Carre (obje za "Osjećaje"), Charlotte Rampling ("Bazen") i Sylvie Testud ("Strah i trepet").

(Hina) xvrad ybnš

Pročitajte više