Četiri godine od smrti: Josipović položio vijenac i zapalio svijeću na Račanovom grobu

PREDSJEDNIK Ivo Josipović danas je položio vijenac i zapalio svijeće na grobu bivšeg hrvatskog premijera Ivice Račana povodom četvrte godišnjice njegove smrti.

U Josipovićevoj pratnji je bio saborski zastupnik SDP-a i voditelj njegove predsjedničke kampanje Mirando Mrsić. Na povratku s Račanova groba su se zaustavili i kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli. Bivši predsjednik SDP-a i hrvatski premijer umro je 29. travnja 2007. godine nakon kratke i teške bolesti u bolnici Rebro, a pokopan je na gradskom groblju Mirogoj.

Tri mjeseca prije smrti se povukao iz političkog života nakon što mu je dijagnosticiran atipični tumor u desnom ramenu. Račan je rođen 1944. godine u radnom logoru Ebersbah u Njemačkoj. U politiku ulazi 1970. godine, a 1990. godine postaje predsjednik Predsjedništva Saveza komunista Hrvatske te omogućava miran prijenos vlasti na HDZ koji je pobijedio u prvim hrvatskim demokratskim izborima.

Deset godina kasnije, u koaliciji s još pet stranaka, SDP osvaja vlast, a Račan postaje prvi premijer u posttuđmanovskoj eri. SDP gubi izbore u studenom 2003. godine te na vlast ponovno dolazi HDZ, ali sada na čelu s Ivom Sanaderom.

Pročitajte više