Četiri godine od ubojstva Zorana Đinđića

PRIJE točno četiri godine ispred sjedišta Vlade Srbije iz snajpera ubijen je prvi srpski demokratski premijer, Zoran Đinđić. Njegov je grob danas posjetilo tisuće Srba, od princa Aleksandra Karađorđevića do građana Beograda koji su čekali u redu kako bi odali poštovanje Đinđiću, i čiji će grad uskoro dobiti ulicu s njegovim imenom.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica položio je vijenac na spomen-ploču u dvorištu Vlade Srbije, a delegaciji Vlade pridružilo se deset ministara.

Članovi obitelji Đinđić, sin Luka, udovica Ružica Đinđić i sestra Gordana Filipović, te vođe Demokratske stranke, položili su jutros cvijeće na grob Zorana Đinđića, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Princ Aleksandar Karađorđević, također je odao svoje poštovanje ubijenom predsjedniku Vlade položivši cvijeće na njegov grob.

Jedini koji nisu odali počast danas su članovi Srpske radikalne stranke, poznatiji kao "šešeljevci", koji su se nakon burnog prošlog vikenda kada se obilježavala smrt Slobodana Miloševića, stišali. Možda je razlog u tome što je velika zasluga premijera Đinđića, izručenje bivšeg predsjednika Jugoslavije, Slobodana Miloševića, Haškom tribunalu.

Zbog izručenja si nije priskrbio podršku kod srpskih ekstremista, međutim izvukao je Srbiju iz međunarodne izolacije, čemu svjedoči i činjenica da je na Đinđićevom ispraćaju bilo prisutno 70 stranih državnih delegacija. Osumnjičeni za njegovo ubojstvo, niti nakon četiri godine, još uvijek nisu osuđeni, na što se ovim povodom osvrnula  udovica ubijenog premijera, Ružica Đinđić.

"Svjedoci smo da je bilo mnogo opstrukcija od strane odvjetnika okrivljenih. Nekome je u interesu da se sve to prolongira i odugovlači. Ali, ja vjerujem da će se sud izboriti sa opstrukcijama i donijeti pravednu presudu", izjavila je za Blic Ružica Đinđić, te naglasila da je potrebno da sud optuženima izrekne maksimalnu kaznu. "Moj muž nije ubijen kao fizičko lice nego kao predsjednik Vlade, a naš Zakon za takva djela propisuje najteže kazne. Također, vrlo je važno da se potvrdi postojeća optužnica", rekla je supruga ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Suđenje optuženima za ubojstvo premijera i druga kaznena djela pred Posebnim odjelom Okružnog suda u Beogradu počelo je 22. prosinca 2003., grupi od 36 osoba, od kojih je osam u bijegu. Tri mjeseca od podizanja optužnice, u sudu su se našla 22 optužena i 44 odvjetnika. U ovom postupku, status svjedoka-pokajnika dobili su Ljubiša Buha, Miladin Suvajdžić i Zoran Vukojević.

Za ubojstvo premijera Đinđića, osim prvooptuženog Milorada Ulemeka Legije, bivšeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, optuženo je još 12 osoba, bivših pripadnika te postrojbe i članova kriminalnog "zemunskog klana", a u bijegu je još sedam optuženih.

Egzekutor, drugooptuženi za ubojstvo, Zvezdan Jovanović, priznao je da je pucao u Đinđića. Na optuženičkoj su se klupi osim ove dvojice našli i drugi članovi Zemunskog klana - Dušan Spasojević Šiptar, Dejan Milenković Bagzi i Mlađan Mićić Pacov.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više