ČETIRI NOVE KNJIGE U IZDANJU NAKLADNE KUĆE "FRAKTURA"

Nakladnička kuća "Fraktura" objavila je četiri nova romana "Proleterka" talijanske spisateljice Fleur Jaeggy, "Stari je opet pijan" slovenskog prozaika Dušana Čatera, "Devet" poljskog autora Andrzeja Stasiuka i "Vrata od utrobe" domaćeg pisca Mirka Kovača.

Sredinom šezdesetih grupa industrijalaca unajmljuje brod "Proleterka" za kružno putovanje Sredozemljem. Među elitom su i otac i kći, kojima je to prilika da se zbliže. Kako putovanje odmiče, raste netrpeljivost između bogataša i posade.

Fleur Jaeggy (1940.,Zuerich), nagrađivana je književnica, koja od 1968. živi u Milanu. Dosad je objavila šest knjiga, prevedenih na sve važnije svjetske jezike.

"Stari je opet pijan", peti je roman Dušana Čatera, najagilnijeg slovenskog prozaika mlađe generacije. U središtu romana je pisac koji se zove jednako kao i autor, a nosi i njegov nadimak Stari. Stari i njegovi prijatelji žive nemarnim životom balansirajući između hedonizma i smrti.

Dušan Čater (1968., Celje) studirao je novinarstvo i sociologiju u Ljubljani. Od 1995. je profesionalni pisac, a radi i kao urednik časopisa "Balcanis", gdje prevodi tekstove s hrvatskoga.

Roman "Devet" najveće poljske suvremene literarne zvijezde Andrzeja Stasiuka prikazuje Varšavu s kraja devedesetih, duboko podijeljenu na svijetlu i tamnu stranu. U trileru o malom trgovcu, Stasiuk kroz kriminalni milje ocrtava Poljsku danas.

Andrzej Stasiuk (1960., Varšava) jedan je od najvažnijih i najprevođenijih suvremenih poljskih pisaca. Od 1986. živi u karpatskom planinskom selu Czarne. Od 1992. i prve zbirke priča "Hebronski zidovi" utemeljenih na vlastitom zatvorskom iskustvu, skoro svake godine objavljuje prozu, eseje i poeziju.

U "Frakturinoj" ediciji Djela Mirka Kovača objavljen je roman "Vrata od utrobe", koji je krajem 70-ih bio više puta nagrađivan, među ostalim i NIN-ovom nagradom. Smatra se da je taj roman uz "Kristalne rešetke" jedan od romanesknih vrhunaca novijeg romana ovih prostora.

Mirko Kovač (1938., Petrovići) studirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Beogradu. Autor je desetak romana te zbirki priča i eseja prevođenih na mnoge jezike. Živi u Rovinju kao profesionalni književnik.

Pročitajte više