Četničkom vojvodi Draži Mihailoviću posthumno američka Legija časti?

SA ZAKAŠNJENJEM od 57 godina četnički vojvoda Dragoljub Draža Mihailović, osuđen i pogubljen kao ratni zločinac nakon Drugog svjetskog rata, posthumno će dobiti Legiju časti kojom ga je odlikovao američki predsjednik Harry Truman, piše beogradski dnevnik "Blic" od utorka.

Američko izaslanstvo, piše list, donijet će odlikovanje - koje je Mihailović dobio zbog spašavanja 500 američkih pilota tijekom rata - u Beograd u sklopu obilježavanja šezdesetogodišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Dodjela ordena Mihailoviću čuvano je kao tajna, piše list, zato što američka administracija "nije željela uvrijediti tadašnju komunističku vlast u Jugoslaviji".


"Kao što se još uvijek ne zna gdje je Dražin grob, nije poznato ni tko će preuzeti orden, kao ni kome će odlikovanje na kraju pripasti", piše list, dodajući da orden mogu primiti unuk Vojislav Mihailović ili njegova teta, Gordana Mihailović, kćerka Dragoljuba Mihailovića.

Srpski pokret obnove, čiji je Vojislav Mihailović visoki dužnosnik, zatražio je još prije 11 godina od State Departmenta da SAD službeno uruči to priznanje, a prema riječima Mihailovića, ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković prošle je godine, u razgovoru s tadašnjim državnim tajnikom Colinom Powellom, obnovio taj zahtjev.

Pročitajte više