Četvero mrtvih u izraelskom bombardiranju zračne luke u Damasku

Ilustracija: EPA

MEĐUNARODNA zračna luka u Damasku ponovno je otvorena u ponedjeljak nakon prekida izazvanog izraelskim zračnim udarima, u kojima su četiri osobe poginule, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Ovo je drugi put u manje od sedam mjeseci da je zbog izraelskih napada bila izvan funkcije zračna luka Damaska, u kojoj su prisutni borci povezani s Iranom i libanonskim proiranskim pokretom Hezbollah.

"Četiri borca, od kojih su dvojica sirijski vojnici, ubijena su u izraelskom bombardiranju", rekao je Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a, organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Rahman nije mogao navesti državljanstvo drugih žrtava. Službena sirijska novinska agencija Sana, pozivajući se na vojni izvor, potvrdila je da su dva sirijska vojnika poginula u napadu u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak.

"Izraelski neprijatelj izveo je zračnu agresiju baražnom vatrom projektila na međunarodnu zračnu luku u Damasku i okolicu" te je prouzročio "smrt dvojice vojnika, ranjavanje druge dvojice i materijalnu štetu", piše agencija. U priopćenju nekoliko sati poslije udara sirijsko ministarstvo za promet objavilo je da je zračna luka ponovno u funkciji i da će se obnoviti letovi od 9 sati po mjesnom vremenu.

Izrael ne želi da Iran širi svoj utjecaj na Siriju

SOHR navodi da su izraelski napadi ciljali "položaje Hezbollaha i proiranskih skupina u zračnoj luci i okolici, uključujući skladište oružja". Od početka građanskog rata u Siriji 2011. Izrael je izveo stotine zračnih napada na tu zemlju ciljajući položaje sirijske vojske, proiranskih snaga i libanonskog Hezbollaha.

IzraeIske vlasti ne komentiraju svoje napade na Siriju, no redovito tvrde da neće dopustiti Iranu da širi svoj utjecaj na Siriju. 29. prosinca u Izraelskom institutu za nacionalnu sigurnost izraelski general Aviv Kohavi rekao je da "vojska koju Iran pokušava uspostaviti na cijelom Bliskom istoku" prijeti Izraelu i svijetu. 

Izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo je 10. lipnja zračnu luku jugoistočno od sirijske prijestolnice, zbog čega su uzletno-sletne staze dva tjedna bile izvan funkcije. Zračna luka u Alepu, drugom najvećem gradu u Siriji, također je bila zatvorena nekoliko dana u rujnu zbog izraelskih zračnih napada. 

Rat se smirio u zadnje tri godine

Rat u Siriji, koji se razbuktao 2011., nakon prodemokratskih prosvjeda protiv režima predsjednika Bašara al Asada, odnio je pola milijuna ljudskih života te uništio infrastrukturu te zemlje, a zbog njega su milijuni Sirijaca izbjegli te su raseljeni unutar vlastite domovine.

Nakon godina krvavih sukoba i bombardiranja rat se uglavnom smirio zadnje tri godine, no sporadični sukobi izbijaju u toj razjedinjenoj zemlji, a nastavljaju se i napadi džihadista, uglavnom u njezinim istočnim dijelovima.

Prema podacima SOHR-a, koji ih prikuplja iz velike mreže svojih izvora u Siriji, samo u 2022. ubijeno je najmanje 3825 ljudi, od kojih 162 civila i među njima 321 dijete. To je najmanji broj žrtava od 2011., a u 2021. ubijene su 3882 osobe.

Pročitajte više