Četvrti val epidemije ptičje gripe u Kambodži, četiri nova žarišta u Kini

ORGANIZACIJA za zaštitu okoliša objavila je u subotu da su testovi potvrdili epidemiju virusa ptičje gripe u zoološkom vrtu kod Phnom Penha, no čini se da je bolest prošla.

To je treći val epidemije virusa H5N1 u Kambodži. Dužnosnici su ranije smatrali da je jedna ptica u zoološkom vrtu uginula od manje zaraznog virusa H5. Dio vrta u kojem borave ptice zatvoren je zbog opreza početkom veljače.

Dužnosnici udruge WildAid izjavili su da je u čaplji, uginuloj 14. veljače, pronađen virus ptičje gripe H5N1, koji se širi Azijom i smrtonosan je za ljude.

Po podacima udruge, epidemija je izbila 15. prosinca prošle godine i trajala je do 19. prosinca, no čini se da je završila. Većina ptica grabljivica je uginula, a s instituta Pasteur očekuju se u utorak novi nalazi.

Kina je u subotu potvrdila četiri nova žarišta ptičje gripe, prenose tamošnji mediji. Prisutnost virusa potvrđena je u tri nova žarišta u pokrajini Guandong i jedan u susjednoj regiji Guangxi, čime se broj izvora epidemije u kojima je potvrđena prisutnost pričje gripe popeo na 34, dok se na 13 mjesta sumnja na njezinu prisutnost.

Indija će u ponedjeljak biti domaćin regionalnog sastanka zemalja okupljenih u sklopu Regionalne suradnje zemalja jugoistočne Azije, na kojemu će se razgovarati o jačanju suradnje u brobi protiv ptičje gripe. Dužnosnici ministarstava zdravstva, poljoprivrede i stočarstva iz Indije, Pakistana, Šri Lanke, angladeša, Nepala, Burana i Maldiva sastat će se na jednodnevnom sastanku u New Delhiju, objavilo je indijsko ministarstvo zdravstva, a sastanak je sazvan nakon najnovije procjene Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da bi ptičja gripa mogla imaqti veći razarajući učinak nego teški akutni respiratorni sindrom (SARS).

(Hina) xbcav ybr

Pročitajte više