Chavez: Kad sam čuo za nagradu Obami, mislio sam da je riječ o pogrešci

PREDSJEDNIK Venecuele, Hugo Chavez izjavio je da američki predsjednik Barack Obama nije učinio ništa kako bi zaslužio Nobelovu nagradu za mir, osim što je željno razmišljao o njoj.

"Po prvi puta svjedoci smo nagrađivanja nominirane osobe koja nije ničime zaslužila ovu nagradu. Nagradili su nekog za želju koja je vrlo daleko od realizacije", rekao je kontroverzni socijalistički vođa.

"Mislio sam da je riječ o pogrešci"

Chavez koji je čak u nekoliko navrata pohvalio samog Obamu, dok njegovu politiku smatra "imperijalističkom", rekao je da američki predsjednik ne zaslužuje ovu nagradu, jer je nastavio bitke u Afganistanu i Iraku te odlučio napraviti novu vojnu bazu u Kolumbiji.

"Kad sam pročitao da je Obama dobio Nobelovu nagradu za mir, mislio sam da je riječ o pogrešci", piše Chavez u svojoj kolumni, "To je kao da date nagradu bacaču u baseballu, jer je rekao da će dobiti 50 utakmica i udariti 500 lopti".

No, za razliku od venecuelanskog socijalističkog vođe, njegov mentor Fidel Castro smatra da je dodjela nagrade Obami dobra odluka. Smatra da je riječ o "pozitivnoj mjeri" kojom se želi ukazati na "genocidnu" politiku Obaminih prethodnika u Bijeloj kući.

Pročitajte više