Chavez najavio mogući rat s Kolumbijom

VENECUELANSKI predsjednik Hugo Chavez je zbog više diplomatskih napetosti sa susjednom Kolumbijom upozori snage sigurnosti da budu pripremljene na moguće vojne napade. Osim toga, Chavez je na kolumbijsko-venecuelansku granicu poslao 15 tisuća vojnika, a kao razlog za tu akciju je naveo veće nasilje kolumbijskih paravojnih jedinica.

U odgovoru na Chavezove naredbe, kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe je najavio da će njegova zemlja tražiti pomoć Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i SAD.

Odnosi između Kolumbije i Venecuele su se zaoštrili od srpnja ove godine kad je službena Bogota najavila da će američkim snagama u borbi protiv preprodavača opojnih droga dozvoliti korištenje svojih vojnih baza. sporazum između Kolumbije i SAD-a je izazvao buru neslaganja kolumbijskih susjeda , koji ne podržavaju povećanu prisutnost američke vojske na tome području. Chavez je još u srpnju najavio da preko kontinenta pušu "vjetrovi rata".

Kako prenosi BBC, aktivnosti poput ovih inače ne bi mogle prerasti u nasilje, ali zbog trenutnih napetosti ipak postoji strah da dođe do sukoba na granici što bi moglo odvesti u ozbiljnije sukobe.

Pročitajte više