Chirac neće podržati jednostranu akciju protiv Iraka

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac u petak je upozorio protiv poduzimanja bilo kakve jednostrane akcije protiv Iraka potvrđujući da bi se radilo o činu koji je ´protivan´ međunarodnim pravilima i da Francuska ´neće moći podržati´ takvo stajalište.

´Inspektori su dobili svoju misiju od Vijeća siugrnosti UN-a. Na Vijeću je sigurnosti da donese svoju odluku prema izvješćima i i traženjima inspektora´, kazao je Chirac na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u Parizu nakon sastanka s voditeljima inspektora za razoružanje Hansom Blixom i Mohamedom ElBaradeiem.

´Ako neka zemlja poduzeme mjeru koja nije u skladu s onim što sam upravo rekao, ona bi jednostavno i jasno djelovala u protivnosti s međunarodnim pravilima. To je stajalište koje Francuska naravno ne bi mogla podržati´, dodao je.

Chirac je zatražio od Bagdada ´da pruži neosporne dokaze o svojoj aktivnoj suradnji´ s inspektorima UN-a, te zatražio više vremena za inspekcije.

Hans Blix je sa svoje strane izrazio nadu da će od Bagdada dobiti više ´objašnjenja´ o bojevim glavama pronađenima u četvrtak.

On je dodao kako nije siguran nalaze li se te bojeve glave na popisu o iračkom oružju koji je Bagdad predao u prosincu.

Istaknuo je da te prazne bojeve glave treba uništiti.

Blix je takođe ocijenio da se ´trenutačno nalazimo u vrlo napetoj situaciji´ u Iraku te ponovio da inspektorima ´treba iskrenije stajalište i potpuna suradnja s Irakom´.

Pročitajte više