Chirac ponovio da je Francuska spremna uložiti veto

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac je potvrdio u nedjelju da je Francuska spremna uložiti veto u UN-u na rezoluciju koja bi otvorila put primjeni sile protiv Iraka i izjavio da će "svakako ići od kraja u pogledu našeg odbijanja".

U interviewu na američkim tv mrežama CNN i CBS Chirac je ipak izjavio da će Fracuska promijeniti stajalište ako Sadam Husein prestane surađivati s inspektorima UN-a.

U tom slučaju "ona neće odbiti niti jednu soluciju, uključujući i rat", rekao je Chirac.

Ali on smatra da se danas razoružanje Iraka može postići mirnim putem tj. putem inspkecija.

Francuski predsjednik je zatražio da u slučaju da Sjedinjene Države pokrenu rat protiv Iraka postignu "brzu pobjedu" kako bi se minimalizirale žrtve i štete.

"Što pobjeda bude brža, biti će manje ljudskih žrtava kao i materijalnih šteta. Dakle mi želimo brzu pobjedu", rekao je on u interviewu CBS-u i CNN-u.

Upitan o pomoći koju bi Francuska mogla pružiti Amerikancima i Britancima, Chirac je isključio mogućnost slanja francuskih snaga, rekavši da je to "pitanje koje se ne postavlja".

Podsjetio je na to da su Sjedinjene Države do sada zatražile samo dopuštenje prelijetanja francuskog teritorija, "što im je sa zadovoljstvo dopušteno" jer su dvije zemlje "saveznici i prijatelji".

Pročitajte više