CHIRAC: USPJEH NA SUMMITU EU U SOLUNU NIJE SIGURAN

Francuski predsjednik Jacques potvrdio je u petak "odlučnost" Francuske da se na summitu EU u Solunu 20. i 21. lipnja postigne sporazum o institucionalnim reformama ali je ocijenio da to "nije posve izvjesno".

"Imat ćemo puno toga za raspraviti prije nego se složimo oko tog pitanja koje razdvaja sadašnje i buduće članice Europske unije", rekao je Chirac na zajedničkoj konfernciji za novinare s grčkim predsjednikom Costasom Simitisom koji predsjeda Europskim vijećem.

Rasprave unutar Konvencije o budućnosti Europe veoma su žustre oko problema institucija, a brojne zemlje odbijaju dovesti u pitanje ravnotežu definiranu na summitu u Nici u prosincu 2000. godine (sastav Europske komisije, broj glasova svake zemlje u Vijeću, broj zastupnika svake zemlje u Europskom parlamentu).

Na summitu u Solunu, Konvencija, kojom predsjeda Valerie Giscard d'Estaing, trebala bi predstaviti nacrt europskog ustava.

Francuska i pet zemalja utemeljiteljica EU (tri zemlje Beneluxa, Njemačka i Italija) zagovaraju sveobuhvatne institucionalne reforme kako bi proširena Europa mogla učinkovitije djelovati.

Zemlje koje zagovaraju institucionalni status quo su Španjolska, Poljska, Velika Britanija i male zemlje.

Chirac je podsjetio da je kao "glavnu zaokupljenost" Francuske predstavio:

- "stabilno predsjedništvo Europskog vijeća, tj. izbor kvalificiranom većinom na dvije i pol godine, jednom obnovljivo, te predsjednika koji bi obnašao funkcije puno radno vrijeme.

- "snažnu Europsku komisiju na čelu s predsjednikom kojeg bi birao Europski parlament i koji bi mogao organizirati i rukovoditi svojim timom".

- "proširenje na što je više moguće područja glasovanja kvalificiranom većinom.

- "postojanje europskog ministra vanjskih poslova koji bi dao suvislost i podstrek vanjskoj politici Unije".

Pročitajte više