Chris Patten proglašen počasnim građaninom Dubrovnika

Dubrovačko Gradsko vijeće na večerašnjoj je sjednici donijelo odluku kojom se za počasnog građanina Dubrovnika proglašava Chris Patten, povjerenik Europske komisije od 1999. do 2004. godine, a sada rektor sveučilišta u Oxfordu.

Za ovu odluku glasovalo je 14 vijećnika, a osam ih je bilo protiv.

Kako stoji u obrazloženju, kao povjerenik Europske komisije za vanjske odnose Chris Patten zauzimao se za individualni pristup država jugoistočne Europe EU, i na taj način značajno pospješio proces približavanja Hrvatske EU.

Nagrada grada Dubrovnika za životno djelo, kako su jednoglasno odlučili vijećnici, dodijeljena je akademiku Luki Paljetku, a godišnje nagrade grada dodijeljene su plivaču s invaliditetom i osvajaču olimpijskih medalja na paraolimpijadi Mihovilu Španji, direktoru dubrovačke Zračne luke Tončiju Peoviću, Mješovitom katedralnom zboru, Židovskoj općini Dubrovnik, Udruzi udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata te župi Svetoga Petra na Boninovu.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati 2. veljače na Dan grada Dubrovnika i blagdan Svetoga Vlaha, zaštitnika grada.

(Hina) xhšpa ydd

Pročitajte više