CIA: Iranski predsjednik nije otmičar na fotografiji

ANALITIČARI CIA zaključili su da jedan od otmičara na staroj fotografiji snimljenoj ispred američkog veleposlanstva u Teheranu nije novi iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, objavili su u petak američki izvori.

Analitičari su uspoređivali fotografije Amhadinedžada i otmičara talaca u veleposlanstvu kojeg je jedan od bivših američkih talaca prepoznao kao novog iranskog predsjednika. Otkrivene su prevelike razlike da bi se moglo zaključiti kako su muškarac na fotografiji i iranski predsjednik ista osoba.

"Da se slučajno radi o tome da je Ahmadinedžad bio jedan od otmičara američkih talaca to se sigurno ne bi utvrdilo na temelju ovih fotografija", kazao je američki dužnosnik koji je tražio da ostane neimenovan zbog osjetljivosti teme.

Fotografije su objavljene prošli mjesec u gotovo svim američkim medijima.

Neimenovani je dužnosnik kazao da je analiza fotografije bila samo dio opsežnije istrage koju je provodila CIA o Ahmadinedžadovoj ulozi u događajima nakon revolucije 1979. godine koja je pogoršala američko-iranske odnose i dovela islamsku vlast u Iran.

Nekoliko je američkih talaca izjavilo da je prepoznalo Ahmadinedžada s fotografija objavljenih nakon njegove izborne pobjede kao jednog od otmičara.

Američke obavještajne službe i State Department pokušavaju utvrditi kakvu je ulogu Ahmadinedžad mogao imati u vrijeme otmice.

Vlasti su do sada mogle samo potvrditi da je bio vođa studentskog pokreta koji je organizirao 444-dnevnu opsadu veleposlanstva u Teheranu.

Ahmadinedžad, koji u utorak preuzima vlast, odbacio je tvrdnje da je bio upleten u zauzimanje američkog veleposlanstva i držanje 52 talaca.

(Hina) xbis

Pročitajte više