Ciampi kontroverzni zakon o medijima vratio parlamentu

TALIJANSKI predsjednik Carlo Azeglio Ciampi odbio je u ponedjeljak potpisati kontroverzni prijedlog zakona o medijima za kojeg kritičari tvrde da je sastavljen tako da ide na ruku medijskom carstvu talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Ciampi je objavio da prijedlog zakona, koji ublažava ograničenja na vlasništvo nad medijima, vraća parlamentu na doradu.

Talijanski predsjednik dosada je zakone odbijao samo zbog proračunskih razloga.

Kritičari prijedloga zakona upozoravaju da on ide na ruku Berlusconijevoj tvrtki Fininvest, koja nadzire najveće medijsko carstvo u Italiji, uključujući Mediaset, te da bi joj omogućio daljnje širenje.

Prijedlog zakona ublažava ograničenja na vlasništvo nad medijima i ubiranje prihoda od reklama te otvara put za djelomičnu privatizaciju državnog RAI-ja.

U primjedbama poslanima parlamentu, Ciampi upozorava da prijedlog zakona ne jamči jačanje pluralizma u medijima te da bi mogao dovesti do stvaranja dominantnih pozicija, osobito u području marketinga.

Mediaset je od zakona očekivao porast prihoda od 750 milijuna eura.

Talijanski parlament u prijedlog zakona može unijeti amandmane ili ponovno o njemu glasovati bez unošenja ikakvih promjena. Ako zakon prođe po drugi put, Ciampi će ga morati potvrditi.

Pročitajte više