Čičak stao u obranu novinara: Nametanjem radne obveze ugrožen ustavno-pravi poredak

PREDSJEDNIK Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak na konferenciji za novinare u Puli kazao je da se na temelju odluke Županijskog suda u Puli može osporiti svako pravo na štrajk.

Podsjetimo, arbitražno vijeće toga suda u srijedu je odbacilo žalbu novinara Glasa Istre te djelatnost novinarstva proglasio nužnim poslom koji se ne smije prekidati niti kada radnici štrajkom pokušavaju izboriti svoja prava. Zbog toga je uvedena radna obveza za 20 radnika, što Čičak smatra da je protivno Ustavu i zakonima.

Odluka bi mogla osporiti svako pravo na štrajk

"Ostajanje na snazi te odluke arbitražnog vijeća ozbiljno bi ugrozilo prava štrajkaša u Hrvatskoj i ubuduće jer se na temelju te odluke može osporiti svako pravo na štrajk", rekao je Čičak i pozvao novinare Glasa Istre i Sindikat novinara Hrvatske da o toj odluci obavijeste Ustavni sud.

Član HHO-a Mladen Godek je kazao da ta udruga smatra kako su se uz taj štrajk vezali neki događaji za koje smatra da su nezakoniti. "Upravo ti događaji ne da su otežali učinak štrajka, nego su ga u velikoj mjeri učinili teško ostvarivim", kazao je Godek. Smatra kako je to bila odluka Županijskog suda da se za 20 radnika odredi radna obveza. "Nepojmljivo je tumačenje da štrajk onemogućuje buduće izlaženje novina ni da se njime ugrožava sigurnost, zdravlje ili život pučanstva", zaključio je Godek.

Pročitajte više