Čičkov HHO Ustavnom sudu: Ne možete Srbima dati toliko prava da budu polunarod u Hrvatskoj!



HRVATSKI helsinški odbor (HHO) predložio je Ustavnom sudu Republike Hrvatske da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor posebice u onom dijelu izbora predstavnika nacionalnih manjina te dopuna Zakona o izboru zastupnika.

Rezultat Pupovčeve ucjenjivačke politike

"Odbor drži svojom moralnom obvezom upozoriti na mogućnost pogubnih posljedica ovakvog izbornog zakona kojim Srbi, u konstitutivnom smislu postaju polunarod, što je samo početak pokušaja vraćanja ustavnog položaja Srba kakvog su imali u Ustavu Socijalističke Republike Hrvatske, u vrijeme komunističke Jugoslavije. Upravo su rasprave  o ustavnom položaju Srba u Ustavu RH bile jedan od elemenata  koji je doveo do ratnog sukoba u Hrvatskoj, a koji je kao posljedicu imao masovna kršenja ljudskih prava svih građana RH, kako Hrvata, tako i Srba, ali i drugih nacionalnih skupina", rekao je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak na sjednici Izvršnog odbora HHO-a.


Čičak smatra kako je zakonsko rješenje koje je usvojio Hrvatski sabor zapravo rezultat ucjenjivačke politike Pupovčevog SDSS-a što je iskorišten kao pritisak na HDZ-ovu većinu, a koja želi ostati na vlasti do kraja mandata.

Kao Mussolini

"Usvojeni izborni Zakon nastao je po uzoru i po političkom modelu Mussolinijevog fašističkog izbornog zakona. Isti model koristila je i prakticirala kraljevina Jugoslavija kao i drugi autoritarni režimi", smatra Čičak koji je ovaj zakon usporedio i s nedavnim događanjima odnosno zahtjevima koji su došli iz Vlade Republike Srbije da se Srbima u Hrvatskoj i Crnoj Gori da status konstitutivnog naroda u tim državama.

Prema Čičku to pokazuje opravdanost bojazni od pravog cilja ovakvih "ustavnih i zakonskih rješenja", HHO drži kako je trenutačno odustajanje od ovakvih maksimalističkih velikosrpskih stavova zapravo odgoda cilja za neka prikladnija vremena.

Pročitajte više