Cijeli dan neredi na granici: Ozlijeđeno više policajaca i migranata

U SRIJEDU ujutro oko 10:30 sati migranti su kod Velike Kladuše probili policijski kordon na strani BiH te došli na samo nekoliko metara od hrvatske granice. Tamo je hrvatska policija postavila kordon, a kasnije su postavili i ogradu.

Oko 15 sati migranti su kamenjem gađali hrvatske policajce koji su uzvratili suzavcem. Dva policajca su lakše ozlijeđena. Naguravanje je trajalo više manje cijeli dan, a migranti su, kad je pala noć, podigli šatore i zapalili vatru.

Do novog sukoba došlo je navečer kad su policajci odlučili migrante maknuti od same granice te su ih, uz otpor, pomakli za stotinjak metara.

Razvoj događaja

21:10 U novim neredima na granici do kojih je došlo kada je policija odlučila pomaktnuti migrante sa same granice, ozlijeđena su dva migranta i policajac. Kako piše klix.ba, riječ je o bosanskohercegovačkom policajcu. Šatori koje su migranti postavili pomaknuti su 100 metara dalje jer su pojedini migranti gađali policajce, javlja klix. 

20:45 Policija je uspjela potjerati migrante 100 metara od mosta koji je granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, javljaju mediji iz BiH. 

20:00 Migranti se potukli između sebe. Jedan od njih je naoružan nožem. Stanje na granici je dramatično, javlja Dnevni avaz. 

18:45 Još jedna grupa od 100 migranata stigla je iz Velike Kladuše, tako da ih je sada više od 350 na GP Maljevac. Hrvatska policija postavila je vodene topove, javlja Dnevni avaz. 

17:25 Migranti su podigli šatore i zapalili desetak vatri, iz čega se može odlučiti da su odlučili prespavati na prostoru između dvije granice, javlja naš reporter s terena. Granica je i dalje zatvorena, a s obje strane stoji više kamiona koji čekaju prijelaz granice.

16:00 Grupa migranata pokušava se domoći hrvatskog tla tako što pretrčavaju preko obližnje livade, a hrvatska policija čini sve kako bi ih u tome spriječila, javlja Dnevni Avaz. 

15:45 Kako javlja bosansko-hercegovački portal Klix, hrvatska policija je na napad migranata uzvratila suzavcem.

15:15 Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da su migranti na graničnom prijelazu Maljevac gađali kamenjem hrvatsku policiju, pri čemu su dva policajca lakše ozlijeđena. Opširnije...

15:00 Policijski helikopter nadlijeće granicu Hrvatske i BiH. Migranti se nalaze tek nekoliko metara od granice s Hrvatskom.

14:40 Na mostu ispred Međunarodnog graničnog prijelaza (MGP) Velika Kladuša Maljevac dogodio se incident u kojem se jedan migrant pokušao ozlijediti hladnim oružjem. "Policijski službenici Granične policije BiH spriječili su migranta u pokušaju samoozljeđivanja hladnim oružjem",  priopćeno je iz BiH granične policije, prenosi N1 BiH.

14:04 Prateći razvoj situacije na terenu, na području graničnog prijelaza Maljevac hrvatska policija je oko 13 sati na graničnu crtu postavila protunavalnu ogradu, takozvane gelendere kao fizičku prepreku, rekla je Hini voditeljica MUP-ove službe za odnose s javnošću Marina Mandić.

13:43  U Domu zdravlja Velika Kladuša za N1 potvrdili su da su spremni su na situaciju koja može eskalirati.

"Što se tiče, spremni smo na situaciju koja može eskalirati na veće razmjere. Imali smo više situacija gdje su bile tučnjave između njih. Zvala sam UNHCR, kažu da su zauzeti sa situacijom u Bihaću. Migranti koji su ozlijeđeni danas su u dobrom stanju, mi smo ih zbrinuli ovdje u Velikoj Kladuši. Tu su na opservaciji, došla su nam tri povrijeđena migranta. ostaju na opservaciji, dijete od pet godina i dvije odrasle osobe", kazala je u izjavi za N1 glavna medicinska sestra Doma zdravlja Velika Kladuša.

13:06 Hrvatski specijalci su s Lučkog krenuli prema graničnom prijelazu.

12:45 Specijalci nisu u BiH, ali čekaju kod Lučkog

Ipak, Index doznaje da na autocesti kod Zagreba, neposredno nakon izlaza Lučko, stoji kolona od 4-5 policijskih marica u kojima se nalaze pripadnici Specijalne policije.

Granični prijelaz Maljevac trenutno je zatvoren za sav promet, potvrdila je u razgovoru za Index Snježana Galić, glasnogovornica policije u Velikoj Kladuši.

12:15 Pogledajte snimku nastalu oko 12:15 na graničnom prijelazu Maljevac.

 

12:00 Između migranta i granice nalazi se još jedan kordon policije

Hrvatska policija nije imala potrebu postupati nakon što su migranti u Bosni i Hercegovini probili prvi kordon tamošnje policije i krenuli prema Hrvatskoj, s obzirom na to da se s bosansko-hercegovačke strane granice nalazi još jedan kordon policije, doznaje se od voditeljice MUP-ove službe za odnose s javnošću Marine Mandić.

Probijanjem prvog kordona osobe nisu došle u neposredni kontakt s pripadnicima hrvatske granične policije jer se između njih nalazi još jedan kordon policije, rekla je Mandić Hini.

Naglasila je da hrvatska policija, čije su snage sada pozicionirane na svojoj graničnoj crti, ni u jednom trenutku nije postupala. Mandić je demantirala informaciju iz dijela medija da je hrvatska policija u bilo kojem trenutku ušla na bosansko-hercegovački teritorij.

11:45 Policija: Uspjeli su probiti kordon, na samom su graničnom prijelazu

"Mogu potvrditi da su migranti, njih oko 200, uspjeli probiti policijski kordon i nalaze se na samom graničnom prijelazu Maljevac", rekla je Galić u razgovoru za Index.

Galić je dodala kako nema informacije o tome da su pripadnici hrvatske Specijalne policije ušli na teritorij BiH.

Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini, Mujo Koričić, potvrdio je u Bihaću kako su stupile na snagu izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti daljnju eskalaciju migrantske krize u toj regiji, uključujući priljev novih migranata.

Koričić je novinarima potvrdio da je tijekom prijepodneva veća skupina migranata probila prvi policijski kordon kod prijelaza Maljevac, a potom ih je zaustavio drugi kordon, no prilaz granici nakon toga je blokiran svima, jer su prosvjednici posjedali na cestu i ne dopuštaju prolazak vozila.

10:00 Blokiran i vlak s migrantima

Kako javlja Klix, na željezničkoj stanici u Bihaću policija je blokirala vlak koji je rano jutros stigao iz Sarajeva, u kojem su uglavnom migranti, te ne dozvoljava iskrcavanje. Klix.ba saznaje da je policija blokirala i prolazak autobusa koji voze migrante.

U vlaku se nalazi više od 90 migranata koji su doputovali iz Sarajeva.

Dio je to mjera koje su predstavnici županijskih vlasti u utorak usuglasili s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem.

Zapovjednik županijske policije Mujo Koričić pojasnio je kako više neće biti dopušten dolazak novih migranata te kako će stoga policajci na prilaznim cestama koje vode k Bihaću kontrolirati vozila, a posebice autobuse, i zabraniti prolazak migrantima koje eventualno zateknu.

Autobusnim prijevoznicima koji održavaju linije prema Bihaću poslana je obavijest o tome uz preporuku da ne primaju putnike-ilegalne migrante.

U Bihaću i drugim gradovima Krajine trenutno se nalazi više od 10.000 migranata koji čekaju i nadaju se da će u jednom trenutku moći prijeći granicu i domoći se Europske unije.

Podsjetimo, migranti su i jučer na graničnom prijelazu Maljevac pokušali probiti policijski kordon.

Pročitajte više