Cijena ljubavi: Kosor udvostručila broj povlaštenih braniteljskih mirovina!

"U HRVATSKOJ čak 15,5 posto ukupnog broja korisnika mirovina čine korisnici koji su pravo na mirovinu ostvarili pod povoljnijim uvjetima", objavio je Institut za javne financije Hrvatske dodajući kako su rashodi za isplatu njihovih mirovina, koji se financiraju izravno iz proračuna, u 2008. godini iznosili oko 6,9 milijardi kuna.

Naime, riječ je o 20 posto ukupnih rashoda za mirovine i mirovinska primanja. Najveći dio tog iznosa odnosi se na korisnike braniteljskih mirovina, koji čine 5 posto ukupnog broja korisnika: oko 4,8 mlrd. kuna, odnosno 14,5 posto ukupnih rashoda za mirovine. Tu mirovinu prima 64.500 osoba!

"Osim toga, očita je tendencija rasta broja korisnika braniteljskih mirovina; od lipnja 2003. do lipnja 2009. godine njihov se broj udvostručio, čime su postali najbrojnija kategorija povlaštenih korisnika mirovina. U tih je šest godina porast broja korisnika braniteljskih mirovina činio trećinu porasta ukupnog broja korisnika mirovina", stoji u zaključku Instituta za javne financije.

Sadašnja premijerka Jadranka Kosor, a bivša ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti voli u javnosti reći da ima veliku podršku braniteljske populacije, no čini se kako se na kraju saznala i cijena te ljubavi.

Pročitajte više