Cijene nafte ostale blizu 79 dolara

Ilustracija: Shutterstock

CIJENE nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima blizu razine od 79 dolara, poduprte snažnim padom zaliha u SAD-u i obustavom izvoza iz iračkog Kurdistana, koji su zasjenili tek blago smanjenu opskrbu iz Rusije. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 49 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78.77 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 73.55 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće američke vlade koje je pokazalo pad zaliha nafte u prošlom tjednu za čak 7.5 milijuna barela, na najnižu razinu u dvije godine, signalizirajući snažnu potražnju. Analitičari su očekivali da će podaci pokazati blagi rast zaliha.

Potporu cijenama pruža ovaj tjedan i obustava izvoza iz iračkog Kurdistana. Proizvođači su zatvorili ili smanjili proizvodnju na nekoliko naftnih polja zbog zatvaranja naftovoda do turske luke Ceyhan, a priopćenja kompanija signaliziraju da će na tržište stizati još manje barela.

Obustavljen je izvoz iz Kurdistana preko Turske

Izvoz oko 450 tisuća barela dnevno iz iračkog Kurdistana preko Turske obustavljen je prošli vikend nakon što je Irak u arbitražnom sporu potvrdio pravo za izdavanje dozvole za izvoz. No potpora cijenama zbog zapleta oko izvoza mogla bi vrlo brzo okopnjeti, komentirali su analitičari Citija.

"Promjene u unutarnjoj politici Iraka mogle bi vrlo brzo dovesti do trajnog političkog rješenja", nagađaju u američkoj investicijskoj banci, procjenjujući da bi isporuke kroz cjevovod mogle porasti za oko 200.000 barela dnevno.

Američke zalihe i peripetije s izvozom iz iračkog Kurdistana nadjačali su blaži pad ruske proizvodnje u prva tri tjedna ožujka no što se očekivalo, prema tvrdnjama upućenih izvora koji navode da se smanjila za 300.000 barela dnevno, a ne za 500.000 kao što se najavljivalo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je jučer cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 77.72 dolara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više