Cijene nafte su jutros porasle

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama danas cijene dionica pale zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, dok su cijene nafte porasle više od 1 posto zbog napetosti na Bliskom istoku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 1,3 posto, dok su u Australiji porasle oko 0,4 posto. Na Tokijskoj se burzi zbog praznika ne radi.

Azijske burze prate pad Wall Streeta u petak, nakon što je otkazan posjet kineske poljoprivredne delegacije Montani, i to nakon trgovinskih pregovora u Washingtonu na nižoj razini i nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao kako želi postići cjelovit trgovinski sporazum, a ne samo dogovor o tome da Kina kupuje više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Kineska delegacija, koja je trebala ovoga tjedna posjetiti američke poljoprivredne farme, vratila se u Kinu ranije nego je bilo planirano.

Doduše, tijekom vikenda su obje strane poručile da su razgovori bili konstruktivni i da će se pregovori na visokoj razini nastaviti početkom listopada. No ulagači nisu uvjereni u pozitivan ishod.

„Postoje bojazni od utjecaja trgovinskog sukoba na gospodarstva. Čini se da će to biti dugi pregovori, a što dulje traju, to će utjecaj na gospodarstva biti veći”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

Ulagači su oprezni i zbog prosvjeda u Hong Kongu, napetosti na Bliskom istoku te neizvjesnosti u vezi Brexita.

S druge strane, podršku tržištima pruža nada ulagača da će se rast svjetskog gospodarstva uskoro ubrzati, nakon što su nedavno Europska središnja banka i američki Fed uveli nove poticajne mjere.

Cijene nafte porasle

A cijene su nafte jutros porasle jer ne popuštaju napetosti između Saudijske Arabije i Irana izazvane napadima dronovima na saudijska naftna postrojenja 14. rujna.

Jutros je cijena barela nafte na američkom tržištu porasla 0,98 posto, na 58,65 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1 posto, na 64,92 dolara.

Prošloga su tjedna cijene 'crnog zlata' porasle oko 6 posto.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar blago pao prema košarici valuta, nakon što je prošloga tjedna ojačao 0,25 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 98,45 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 98,51 bod.

Pritom je njegov tečaj prema japanskoj valuti porastao 0,14 posto, na 107,70 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti kreće se, pak, na razinama od petka, oko 1,1020 dolara.

Pročitajte više