CIKLUS SUVREMENOGA JAPANSKOG FILMA 3.-8. SVIBNJA

Ciklus suvremenoga japanskog filma bit će prikazan u Zagrebu od 3. do 8. svibnja, rečeno je danas MM centru Studentskog centra.

Na rasporedu je pet filmova o suvremenoj obiteljskoj drami, žanr koji uz povijesni dominira u japanskom filmu, rekla je u ime organizatora Tanja Vrvilo na konferenciji za novinstvo.

Bit će prikazani filmovi "Kikujirovo ljeto" Takeshija Kitana, "Priča o Osaki" Juna Ichikawaja, "O proljeće" Shinjija Somaija, "Nabina ljubav" Yujija Nakanea i "Pekinška lubenica" Nobuhikoija Obayashija.

Svi filmovi se prikazuju s hrvatskim prijevodom i uz slobodan ulaz.

Voditelj konferencije za tisak Ivan Paić priznao je da je ciklus filmova kratak, ali upozorava da će nakon višegodišnje stanke dati dobru spoznaju o modernim pravcima u japanskom filmu. "Ubuduće ćemo ciklus proširivati", dodao je Paić.

Filmovi će biti prikazani u dvorani MM-a u Savskoj 25, u organizaciji MM-ova kulturnog centra u Zagrebu i Splitu, Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, japanskog Veleposlanstva u Zagrebu i Japanske fundacije za umjetnost.

Uvodno predavanje "Kultura i društvo na suvremenom japanskom filmu" održat će sveučilišni profesor Kenji Iwamoto iz Tokija na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Centar za multimedijska istraživanja utemeljen je 1976. radi promicanja avangardnog, eksperimentalnog filma, videoumjetnosti, multimedija.

Program se ostvaruje u redovitoj suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i inozemnim institutima, osobito Goetheovim institutom, Francuskim institutom, Britanskim savjetom i drugima.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više