Ciparski Turci na prijevremenim parlamentarnim izborima

Screenshot: YouTube
 
CIPARSKI Turci pozvani su u nedjelju na birališta na prijevremene parlamentarne izbore raspisane nakon prošlogodišnjeg neuspjeha pregovora o ponovnom ujedinjenju podijeljenog otoka Cipra. 
 
Od 1974. kada je turska vojska upala na sjeverni dio nakon puča kojim su Grci htjeli pripojiti Cipar Grčkoj, taj je otok s oko milijun stanovnika podijeljen. Republiku Cipar u južnom dijelu nastanjuju ciparski Grci, a u manjem dijelu, na 38 posto teritorija, Tursku Republiku Sjeverni Cipar, koju priznaje samo Ankara, nastanjuje 300 tisuća ciparskih Turaka. 
 
Mirovni proces stavljen je na čekanje nakon neuspjeha pregovora prije šest mjeseci. Taj zadnji krug pregovora vođenih pod okriljem Ujedinjenih naroda zapeo je uglavnom na pitanju povlačenja 45 tisuća turskih vojnika s otoka.
 
Stručnjaci predviđaju formiranje koalicije
 
Turskom Republikom Sjeverni Cipar vlada koalicija Stranke nacionalnog jedinstva (UBP, nacionalistička desnica) i Demokratske stranke (DP, konzervativna).
 
Prognoze najviše izgleda daju UBP-u na desnici i Republikanskoj turskoj stranci (CTP) na ljevici, a obje su stranke sklone postizanju rješenja s ciparskim Grcima.
 
Stručnjaci predviđaju formiranje koalicije jer nijedna stranka neće prikupiti apsolutnu većinu u parlamentu od 50 mjesta.
 
Na izborima sudjeluju još jedna stranka ljevice TDP, koju vodi predsjednik Sjevernog Cipra Mustafa Akinci, kao i sasvim nova stranka krajnje desnice, Stranka obnove (YDP).
 
Središnja tema izbora su gospodarski problemi
 
Za razliku od prethodnih izbora, središnja tema nije bilo ciparsko pitanje, nego gospodarske teškoće, a ciparski Turci uvelike ovise o Turskoj. 
 
Uspije li se formirati vlada koja zagovara rješenje ciparskog pitanja, predsjednik Akinci dobio bi više manevarskog prostora za pregovore s ciparskim Grcima. 
 
Birališta se u nedjelju zatvaraju u 16 sati, a današnji izbori prethode predsjedničkima na grčkom dijelu otoka koji će se održati 28. siječnja. 
 
Smatra se da će opet pobijediti sadašnji predsjednik Nicos Anastasiades (konzervativna stranka), koji je svoju kampanju usredotočio na napore u smjeru ponovnog ujedinjenja otoka i obećava raditi na obnovi mirovnih pregovora. 

Pročitajte više