Cipras stiže u Tursku, sastat će se s Erdoganom

Foto: EPA

GRČKI premijer Aleksis Cipras dolazi danas u Ankaru. Tijekom dvodnevnog posjeta Turskoj sastat će se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a glavne teme susreta bit će migracije i teritorijalni sporovi.

Cipras će se sastati i turskim potpredsjednikom Fuatom Oktayem, rekao je Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin.

U intervjuu koji je jučer dao turskoj državnoj agenciji Anadolu, Cipras je rekao da želi nastaviti "težak, ali iskren dijalog" koji je započeo s Erdoganom 2017. godine. Referirao se na Erdoganov posjet Ateni u prosincu 2017., što je bio prvi posjet turskog predsjednika u 65 godina.

Turski predsjednik tada je rekao da se ugovor iz Lausanne iz 1923., kojim su definirane granice Turske i njezinih susjeda nakon Prvog svjetskog rata i istovremeno reguliraju sporovi vezani uz suverenitet u Egejskom moru, treba ažurirati.

Cipar je sporna točka

Cipar, podijeljen na grčki i turski dio od 1974., još je jedna sporna točka dviju zemlja. Pokušaj iz 2017. za ponovnim ujedinjenjem različitih dijelova otoka završio je bez dogovora.

Erdogan je opetovano pozivao na izručenje osam vojnika koji su pobjegli u Grčku vojnim helikopterom nakon neuspješnog državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Cipras je u intervjuu pohvalio Tursku zbog prihvaćanja četiri milijuna izbjeglica i rekao da je cilj dviju zemalja izgraditi odnose "od kojih će profitirati naši ljudi i regije". Sutra će otputovati u Istanbul gdje će se sastati i s ekumenskim patrijarhom Bartolomejem I., predvodnikom Pravoslavne crkve.

Pročitajte više