Čišćenje u Zavodu: Otpušteni psihijatar terapijsku skupinu održao u kafiću!

PSIHIJATAR Nikola Jelovac naišao je neki dan na zatvorena vrata Zavoda za javno zdravstvo u Splitu. Ujutro su ga obavijestili da se vraća kolegica koju je mijenjao i da nema potrebe da više dolazi na posao.

"Ne bi ovako ni s konobarom"

Dr. Jelovac, koji sa ovisnicima radi 15 godina, sačekao je ipak to popodne svoju grupu, bivše ovisnike koji već godinu dana prolaze psihoterapiju. Ipak, u Zavod nisu mogli. Jelovac tvrdi da je njegov kolega psihijatar dr. Ključević naredio zaštitaru da ih ne pusti te da je izvrijeđao jednu pacijenticu. 

"Održali smo grupu u kafiću. Osjećao sam se vrlo neugodno. Nije to odnos prema pacijentima. Sve je ovo posljedica krivog kadroviranja. Unatoč radu i tituli izbačen sam na ulicu. Ne bi ovako postupali ni s konobarom", kaže Jelovac, koji se prije dvije godine vratio iz Italije, nakon što je godinama vodio Zavod za prevenciju ovisnosti Sveti Kajo.

"Doktor je radio odličan posao"

Pacijenti su revoltirani. Kažu da je dr. Jelovac radio pravu stvar. "Njegovo izuzetno zalaganje i rezultati govore više od svega. Pomogao je ljudima da stanu na svoje noge. Naša grupa, ima nas šest, sedam, dolazimo na Zavod već godinu dana, da bi neki dan poljubili vrata. Bez obrazloženja. Zaprepašteni smo. Prekinuto je nešto što je bilo dobro. Doktor je radio odličan posao.", kaže Ivica Kapitanović, jedan od pacijenata dr. Jelovca.

Reagirao je i on. Pisao je Etičkom povjerenstvu, a dobio je, kaže, i uvjeravanja župana Ante Sanadera da će ovaj problem biti riješen. Kolegica koju je mijenjao uopće nije psihijatar, već specijalizantica za javno zdravstvo.

Sve je u redu, Jelovac i još petoro više ne rade?

Ravnateljica Zavoda dr. Jasna Ninčević, koja je nedavno na tom mjestu naslijedila HSP-ovog Berislava Pelivana, tvrdi da je sve po zakonu i pravilima struke. "Dr. Jelovcu je istekao ugovor. Iskreno, žao mi je zbog toga i najsretnija bi bila da je ostao, ali to jednostavno nije moguće. Uostalom, nije jedini, u istoj situaciji je još petoro kolega. Pacijentima će biti pružena sva potrebna usluga", kaže dr. Ninčević. Nije joj poznato da je grupa održana u kafiću.

Zavod čekaju teški dani. Ustanova je opterećena brojnim aferama, već dulje nalazi se pod istragom policije i državnog odvjetništva, a sada su na red došli i otkazi.

Pročitajte više