Čitatelji javljaju da se morem kod Malog Lošinja danima širi mrlja. Pogledajte slike

Foto: Čitatelj Indexa

DANAS nam je više čitatelja poslalo fotografije mrlja koje plutaju na površini mora uz obalu Malog Lošinja. 

Čitateljica nam je poslala fotografije s plaže na Malom Lošinju na kojima se, kako navodi, vidi onečišćenje koje već tri dana pluta površinom mora. 

"Smeđa masna pjena duž cijele obale se vidi na slikama, izbliza je osim toga i hrpa raspadnute plastike, smeća, vrećica! I to na Lošinju", piše čitateljica i dodaje: "Dok neki zbrajaju prihode, mi više nemamo more za kupanje."

Drugi čitatelj nam je poslao fotografije snimljene u blizini plaže Valadarke u Malom Lošinju. Kaže da je tamo ispuštena kanalizacija, odnosno da je ispražnjena septička jama direktno u more.

"Zagađenje se širi cijelom dužinom sjeverne obale prema Velom Lošinju i tamošnjim hotelima (Vitality Punta). Već nekoliko dana se ispuštaju otpadne vode i objekata i kuća na ovoj obali, bez ikakve reakcije odgovornih institucija", piše čitatelj.

Iz policije javljaju da nisu zaprimili prijavu vezanu uz onečišćenje mora. Pokušali smo kontaktirati i lokalnu Lučku upravu, ali nam oni ne odgovaraju na pozive.

S portala Glas otoka kažu da nije problem u ispustima jer ih na tom području Grad nema.

"Problem je u ispustu s jahti koje nitko ne kontrolira u Hrvatskoj, tako da je to opet priča za sebe", rekao je Vedran Morin, urednik portala.

Odgovor iz Grada

Upit smo poslali i Gradu, a nakon par sati je stigao odgovor. 

"Po dobivenim prijavama o potencijalnom onečišćenju mora, sve službe su izašle na teren, uključujući komunalne redare, djelatnike komunalnog poduzeća  Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj te djelatnike Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo koji su uzeli uzorke mora na različitim lokacijama duž obale. Više će se znati po dobivenim rezultatima, međutim i kod dosadašnjih ovogodišnjih prijava na više lokacija uz obalu, nije se radilo o ispuštanju septičkih jama,  već je utvrđeno kako se radi o pojavi cvjetanja mora koje je ove godine posebno karakteristično za čitav Jadran.Po dobivenim rezultatima analize, obavijestit ćemo vas", stoji u odgovoru.

 

 

Pročitajte više