Cjepivo može biti korisno protiv uzročnika čira na želucu

CJEPIVO se može pokazati dobrom strategijom u borbi protiv bakterije koja izaziva čir, objavili su švedski znanstvenici.

No, cjepivo je kod miševa istodobno izazvalo upalu želuca pa bi ga se vjerojatno moralo kombinirati s antibiotikom, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu ´Infection and Immunity´.

Infekcija bakterijom poznatom pod nazivom Helicobacter pylori može, osim čira, prouzročiti gastritis, a također i povećati rizik od raka želuca. Ona se može liječiti antibioticima, no za potpuno uklanjanje potrebne su i druge vrste tretmana koje mogu biti vrlo skupe. Pritom je otežavajuće što pacijenti ne slijede uvijek dobivene naputke, a i neki su oblici bakterije postali otporni na lijekove.

Baš u tom trenutku pozitivnu ulogu može odigrati cjepivo. Ovo se većinom koristi za sprečavanje infekcije, no nisu nepoznati ni njegovi terapeutski učinci u jačanju imuniteta.

Iako uklanjanje bakterije kod pokusa na miševima nije prošlo bez popratnih pojava, odnosno javila se želučana upala, voditeljica istraživanja Sukanya Raghavan sa sveučilišta u Goeteborgu istaknula je da upala ipak nije bila kobna te da se mogla liječiti antibioticima koji su uklonili preostale bakterije u trbuhu miševa.

Zanimljivo je i da su znanstvenici tijekom opita koristili više vrsta cjepiva od kojih su neka sadržavala cjelovite ubijene primjerke Helicobacter pylori, dok su se u nekima nalazili samo dijelovi ubijenih bakterija. Pokazalo se da su one s cjelovitim bakterijama ´vrlo učinkovite´ u smanjivanju razine prisutnosti napadača, ali je ta učinkovitost ovisila o korištenoj podvrsti te bakterije. Kod onih cjepiva koja su sadržavala tek dijelove ubijenih bakterija učinkovitost uopće nije ovisila o podvrsti koja je uporabljena.

´Nadamo se da će kombinirana strategija korištenja cjepiva i antibiotika u bliskoj budućnosti biti isprobana i na ljudima´, izjavila je Raghavan.

Pročitajte više