Cjepivo protiv HPV-a pokzalo se obećavajućim

CJEPIVO bi moglo zaštiti žene od virusa HPV-a koji izaziva većinu slučajeva karcinoma maternice, izjavili su u ponedjeljak američki znanstvenici.

Dosad se cjepivo pokazalo učinkovito u sprječavanju pojave prekanceroznih promjena
tijekom tri godine, rekli su predstavnici farmaceutske tvrtke Merck.

Iako to cjepivo ne djeluje dovoljno široko da bi se razvilo kao komercijalni proizvod, Merck radi na naprednijem cjepivu temeljenom na istom pristupu, rekli su znanstvenici na sastanku koji je sponzoriralo Američko društvo za mikrobiologiju.

"Ovo je vrlo važno pitanje za zdravlje žena u cijelom svijetu", rekao je dr. Scott Hammer s newyorkškog Sveučilišta Columbia, koje je pomoglo u organizaciji konferencije.

Karcinom maternice dijagnosticiran je kod 12.200 Amerikanki u 2003. godini, a od njega je umrlo 4.100 žena, priopćilo je Američko društvo za borbu protiv raka.

Međutim, rak maternice godišnje pogađa 500.000 žena u svijetu i od njega umire 300.000, većina u zemljama u razvoju.

Cjepivo je napravljeno za sprječavanje infekcije HPV-om 16 koji prouzročuje genitalne bradavice i 50 posto slučajeva karcinoma maternice.

Dr. Eliav Barr iz Mercka i njegovi kolege testirali su gotovo 2.400 žena, dajući jednima cjepivo, a drugima placebo. "Ovo cjepivo je već pokazalo da sprječava ili snižava učestalost infekcije", rekao je Barr.

Njegov je tim izvijestio o tom otkriću 2002. Od 775 cijepljenih žena, samo je kod njih sedam zabilježena infekcija HPV-om i to u posljednjim mjesecima trogodišnje studije. Međutim, među ženama koje su dobile placebo, 111 je postalo zaraženo.

Barr je rekao da postoji više od 35 tipova HPV-a te da Merck radi na razvoju naprednijeg cjepiva koje bi žene štitilo od više tipova tog virusa, a posebice onih koji izazivaju rak.

Pročitajte više