Cjepivo protiv SARS-a - za nekoliko tjedana?

ZNANSTVENICI očekuju da će "za nekoliko tjedana" pronaći cjepivo protiv atipične upale pluća od koje je u svijetu umrlo 130 osoba, priopćio je u ponedjeljak dr. Marco Marra, direktor laboratorija u Vancouveru (Kanada), potvrdivši da je sekvencirao genom korona virusa koji se smatra uzročnikom bolesti

U razgovoru za "Corriere della Sera", dr. Marra kaže da je ustanova u kojoj radi još u subotu objavila sekvenciranje genoma korona virusa na svojoj internetskoj stranici (www.bcgsc.ca) kako bi bilo dostupno svim istraživačima u svijetu koji se bave epidemijom.

"Mislim da će nam to omogućiti da cjepivo pronađemo vrlo brzo, za nekoliko tjedana", dodao je istraživač.

"Započeli smo utrku s vremenom kako bismo postigli taj rezultat. Uzorak virusa prenijeli smo u mikrobiološki laboratorij u Winnipegu, najsigurniji u zemlji, gdje smo ga obradili i pročistili. Zatim je genetski materijal prenesen kod nas u Vancouver", rekao je dr. Marra.

Na pitanje o širenju epidemije, dr. Marra odgovara da su "mjere poduzete za njezino suzbijanje jako djelotvorne".

"Znamo da se infekcija u bolnicama ne širi ako je osoblje koje njeguje bolesnike prikladno zaštićeno (maske, rukavice)", istaknuo je.

"Ne vjerujem da se u Aziji bolest širi više nego u ostatku svijeta, ali je zbog veće gustoće naseljenosti pogodnija za nastanak novih uzročnika zaraze", dodao je.

Do danas je od 3.300 zabilježenih slučajeva u svijetu od teškog respiratornog akutnog sindroma (SARS) umrlo više od 130 osoba.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više