Clinton na 2 milijuna glasova više od Trumpa, i treći kandidat sada govori o mogućoj krađi

Screenshot: YouTube

IAKO se o sustavu elektorskih glasova posljednjih tjedana napisalo sve što se može napisati, Hillary Clinton ipak ima za čim žaliti. Glasovi se još uvijek broje, a Clinton trenutno ima 2 milijuna glasova više nego Trump. Malo će to nesuđenoj prvoj predsjednici i njenim simpatizerima značiti, ali svakako je zanimljiv pokazatelj koji otvara brojna pitanja na izborni sustav u SAD-u.


Tako posljednjih tjedana brojni simpatizeri Clinton tvrde da je sustav elektora naprosto nepošten jer ne mora nužno pobijediti onaj kojeg veći broj ljudi odabere. S druge strane, Trumpovi simpatizeri kažu kako je sustav elektora pravedan utoliko što cijela zemlja odlučuje. U suprotnom, smatraju, predsjednike bi birali samo veliki gradovi u kojima je smještena velika većina ljudi.

Iako se i ranije događalo da zahvaljujući elektorima ne pobjedi onaj tko ima više glasova, ovo je ipak najradikalniji slučaj. Tako je, primjerice, 2000. godine Al Gore izgubio od Georgea Busha iako je skupio 543,816 glasova više.

Clinton trenutno ima 64,233,958 glasova, a Trump je na 62.206.395 glasova.

U priču o mogućoj izbornoj prevari, o čemu se od samih izbora nagađa, sada se uključils i kandidatkinja Zelene stranke Jill Stein koja traži novo prebrojavanje u Michiganu, Pennsylvaniji i Winsconsinu jer sumnja u moguće neregularnosti. Podsjetimo, isto su predložili neki ugledni stručnjaci za informatičku sigurnost.

"U posljednjih 48 do 72 sata brojni stručnjaci upozoravaju na moguću neregularnost pri glasanju", rekao je Steinov voditelj kampanje David Cobb.

Podsjetimo, stručnjaci za sigurnost smatraju da je omjer glasova u nekim okruzima u kojima se glasalo elektronski potpuno u neskladu s omjerom glasova u okruzima gdje se glasalo tradicionalnim ubacivanjem listića u kutije. To im je dalo razloga da posumnjaju u regularnost glasova u nekim okruzima koji su se pokazali ključnima.
 

Pročitajte više