CNN ima snimku: Trump dogovara isplatu Playboyeve zečice

Foto: EPA/YouTube, Video: YouTube (CNN)

CNN je došao u posjed snimki na kojima Donald Trump i njegov tadašnji odvjetnik Michael Cohen razgovaraju o plaćanju priče Playboyeve zečice Karen McDougal o aferi s Trumpom.

Tada američki predsjednički kandidat Donald Trump i njegov odvjetnik razgovarali su o tome kako bi mogli otkupiti prava na njenu priču o navodnoj aferi koju je imala s Trumpom prije nekoliko godina, javlja CNN pozivajući se na snimku razgovora koja je puštena ekskluzivno u emisiji Cuomo Prime Time.

FBI pronašao 12 snimki

Podsjetimo, federalni tužitelji su pribavili 12 audiosnimki koje je FBI otkrio za vrijeme racije Cohenovog ureda. Snimka razgovora Cohena i Trumpa odnosi se na to treba li Trump platiti prava za priču tvrtki American Media, koja je McDougal platila 150.000 dolara u kolovozi 2016. godine za njezinu priču o aferi s Trumpom.

AMI na koncu priču nije objavio, a njihov odvjetnik je cijelu situaciju odbio komentirati za CNN.

Osim razgovora o toj temi, na snimci se čuje i kako Trump i Cohen razgovaraju o popisu potencijalnih pravnih pitanja, poput zahtjeva New York Timesa da se otvore zapisnici o razvodu Donalda Trump i njegove bivše supruge Ivane Trump

Povjerljiva snimka

Tajna snimka nudi uvid u povjerljiv razgovor između njih dvojice i potvrđuje da je Trump imao saznanja o prijedlogu da se otkupe prava na priču Playboyeve zečice Karen McDougal. Cohen je ispričao Trumpu o planovima da osnuje tvrtku i financira otkup prava od tvrtke American Media koja objavljuje časopis National Enquirer.

Snimka prikazuje ono što se čini rutinskim razgovorom o nekoliko pitanja, i zbrkana je, kako javlja CNN, a dvije strane osporavaju u kojem je kontekstu korištena riječ "novac" na snimci.

"Trebam otvoriti tvrtku za transfer svih tih informacija vezanih za našeg prijatelja Davida", kaže Cohen na snimci vjerojatno se referirajući na šefa tvrtke American Media Davida Peckera.

Kada se poslije u razgovoru spominju financije, čuje se Trump koji prekida Cohena, govoreći: "Koje financije?" Kada Cohen pak Trumpu kaže kako će morati platiti, Trump ga prekida govoreći o plaćanju u kešu, ali budući da snimka nije u potpunosti jasna, nije sigurno je li Trump sugerirao da se plati u kešu ili da se u kešu ne plati. Potom Cohen govori "Ne, ne, ne...", ali nije jasno što kaže nakon toga, javlja CNN.

Giuliani: Nikad nije došlo do plaćanja od strane Trumpa

Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka i trenutni odvjetnik predsjednika Trumpa, rekao je kako nikada nije došlo ni do kakve uplate od strane predsjednika, ali je ranije priznao kako se sporna snimka tiče rasprave o plaćanju prava na priču.

"Na snimci nema nikakvih naznaka da je počinjen zločin", rekao je Giuliani za Fox News. Snimka do koje je CNN došao preko Cohenovog odvjetnika Lannyja Davisa snimljena je u rujnu 2016. godine. Cohen je bio povezan s Trumpom gotovo cijelo desetljeće, a ranije je govorio kako bi za predsjednika primio metak, dok je posljednjih tjedana razjasnio da planira surađivati s američki tužiteljima.

Njegov odvjetnik Davis rekao je kako Giuliani podcjenjuje Cohena te kako se u ovom slučaju radi o poštenju i iskrenosti spram omalovažavanja.

"Čega se boje?" upitao je Cohenov odvjetnik.

"Zašto ga ja predstavljam? Oni se boje da on zna istinu o Donaldu Trumpu, a istina je da je Trump govorio o gotovini, a Giuliani zna da samo mafijaši i dileri govore o gotovini. Čuli ste Michaela Cohena koji je rekao 'ne, ne, ne...'", dodao je Davis.

Potom se obratio gledateljima i poručio svima koji su glasali za Trumpa da poslušaju snimku. "Zapitajte se je li Trump lagao kada je rekao da nije koristio riječ 'gotovina' i optužio Cohena da je on koristio riječ 'gotovina'. Cohena se omalovažava. Njega se vrijeđa, zove ga se raznim imenima od strane ljudi koji su oko Trumpa", dodao je.

Trumpovi odvjetnici tvrde da nema govora o plaćanju gotovinom

Giuliani i još jedan odvjetnik Trumpove organizacije osporavaju da je Trump na snimci govorio o plaćanju gotovinom.

"Nema šanse da će predsjednik osnovati korporaciju i onda plaćati gotovinom, osim ako ste potpuni idiot", rekao je Giuliani na Fox Newsu.

Odvjetnik Trumpove organizacije Alan Futefas je pak poručio kako se razgovor o gotovini vodio kako bi se odlučilo kako će cijeli posao biti financiran.

"Tkogod je Davisu rekao da se razgovor odnosi za zelenu valutu, laže mu. Nikakva transakcija u zelenoj valuti nije provedena. To se nije dogodilo. Do cijelog tog posla nikad nije došlo. A i da je došlo do njega bila bi to uplata jednoj velikoj tvrtki koju bi morao pratiti ugovor o prodaji. Te bi dokumente pripremili odvjetnici obje strane. Riječ 'gotovina' koristi se u kontekstu razlikovanja između financiranja", rekao je Futefas i dodao kako se u razgovoru radi o oblicima financiranja, odnosno o tome hoće li isplata ići u nekoliko obroka ili odjednom.

"To je kontekst u kojem se riječ gotovina koristila,  Tkogod zna išta o tvrtki ili o tome kako predsjednik posluje, zna da nema zelene gotovine. Sve je dokumentirano, svaki novčić je dokumentiram'', ispričao je za CNN.

Na Snimci Cohen spominje i kako je razgovarao s glavnim financijskim službenikom Trumpove organizacije, Allenom Weisselbergom o tome kako postaviti cijeli posao kada se radi o financiranju.

Futefas je odbio komentirati bi li uplata došla od strane Trumpove tvrtke ili iz Trumpovih financija.

Pročitajte više