CNN ekskluzivno: Istražiteljima ubojstva haićanskog predsjednika prijete smrću

Foto: EPA

NIJE bilo nikakve zablude u značenju prošlotjedne anonimne SMS poruke "Učini ono što kažemo, ili umri". "Hej, pripremi se za metak u glavu, dobio si naredbu, a ti nastavljaš srati", stoji u tekstu od 16. srpnja, jednoj od nekoliko prijetnji smrću upućenih sudskim službenicima koji pomažu u istrazi o ubojstvu bivšeg predsjednika Haitija Jovenela Moisea, prenosi CNN.

Riječ je o izvatku iz dokumenata Ministarstva pravosuđa koji je pribavio CNN, a koji otkriva dosad nepoznata svjedočenja ključnih osumnjičenika, misteriozne pokušaje utjecaja na istragu i stalnu opasnost koju osjećaju pravosudni istražitelji dok pokušavaju otkriti tko je ubio predsjednika Haitija 7. srpnja.

Istražiteljima prijete smrću

Prijetnje smrću nisu jedino što otežava posao haićanskim istražiteljima. Mnogi su izvori CNN-u također opisali niz neobičnih prepreka bačenih pred istražitelje, uključujući poteškoće u pristupu mjestima zločina, svjedocima i dokazima. Rezultat toga je istraga koja je više puta skrenula s utvrđenog protokola, kako prema upućenima tako i prema neovisnim pravnim stručnjacima. Pitanje je zašto?

Više haićanskih dužnosnika dobivalo je prijetnje smrću otkako je njihova istraga započela prije dva tjedna, pokazuju dokumenti. Carl Henry Destin, sudac koji je službeno dokumentirao Moiseov opustošeni dom i tijelo nekoliko sati nakon pucnjave, morao se sakriti samo dva dana kasnije. "Dok sada razgovaram s vama, nisam kod kuće. Morao sam se sakriti negdje daleko da bih razgovarao s vama", rekao je Destin za CNN, opisujući ubrzano na francuskom jeziku višestruke prijeteće telefonske pozive koje je primio od nepoznatih pozivatelja.

Prema dokumentima do kojih je došao CNN, na meti su i službenici koji rade s Destinom i drugim istražnim sucima. Nacionalno udruženje haićanskih činovnika objavilo je 12. srpnja otvoreno pismo u kojem poziva na nacionalnu i međunarodnu pozornost zbog prijetnji smrću koje su primila dva lokalna službenika, Marcelin Valentin i Waky Philostene. Pismo zahtijeva djelovanje ministra pravosuđa Rockefellera Vincenta kako bi se zajamčila njihova sigurnost.

Nešto više od tjedan dana kasnije dokumenti Ministarstva pravosuđa nude malo dokaza da su takve zabrinutosti shvaćene ozbiljno. Službenici su 17. i 20. srpnja osobno podnosili formalne žalbe zbog prijetnji smrću s istog telefonskog broja. Posebno uznemirujuće je vrijeme prijetnji, što može sugerirati da počinitelji znaju za kretanje istražitelja.

"Znam svaki tvoj potez"

Dokumenti pokazuju da je Valentin primio prijeteći telefonski poziv 9. srpnja, dok je bio na poslu i istraživao leševe dvojice osumnjičenih za atentat. Prema službenom zapisniku, pozivatelj je tražio informacije o istrazi i prijetio Valentinu smrću ako odbije dodati neka imena u svoj izvještaj ili izmijeniti izjave svjedoka. Žalba ne navodi imena ili izjave.

Sljedeći tjedan Valentin je primio ovu SMS poruku: "Vidim da nastavljaš s pretragama u slučaju predsjednika, rekli su ti da ukloniš dva imena, a ti odbijaš. Zovem te i ti ne odgovaraš, ali znam svaki tvoj potez".

Upitan za komentar u ponedjeljak, tužitelj zadužen za ovaj slučaj, Bedford Claude, rekao je za CNN da svatko prima prijetnje, uključujući i njega samog. Dodao je da će raditi na većem osiguranju za istražitelje.

Službene objave o haićanskoj istrazi o Moiseovom brutalnom ubojstvu još uvijek nisu uvjerljive. Očigledne su rupe u informacijama koje su dostavljene javnosti, uključujući još uvijek nepoznat sadržaj snimaka nadzornih kamera iz predsjednikove rezidencije u noći ubojstva te svjedočenja preko 20 privedenih stranih osumnjičenika i 20-ak lokalnih policajaca. Čini se da čak i haićanski istražitelji optuženi za iznošenje istine na vidjelo ostaju u mraku.

Na poprištu zločina na Haitiju policija obično osigurava područje i održava red, dok istražni suci provode početnu istragu, dokumentiraju mjesto događaja i uzimaju izjave svjedoka kako bi stvorili službenu evidenciju dokaza. No, izvori bliski istrazi opisali su zbunjujuće propuste u protokolu, koji su rezultirali izostavljanjem ključnih podataka iz izvješća pravosudnih istražitelja. CNN-ovi su izvori rekli da su pravosudni istražitelji više puta bili zaobiđeni kada su pokušali pogledati snimke nadzornih kamera, koje drži policija.

Destin je također rekao da on i drugi nisu smjeli odmah ući na mjesto gdje je Moise napadnut sat nakon ponoći. Unatoč njegovoj vitalnoj ulozi u dokumentiranju mjesta događaja, pravdi je satima zabranjen ulazak u policijsko područje, što je krajnje neobično kašnjenje, za koje upućeni navode da stvara spektar neovlaštenog uplitanja u dokaze.

"Policija me obavijestila da mjesto događaja još nije raščišćeno kako bih mogao prikupiti dokaze. Morao sam pričekati do 10 sati. Tada su me obavijestili da je policija na terenu i da sada možemo pristupiti predsjedničkoj rezidenciji", objasnio je Destin za CNN.

Prema Destinu, policija je objasnila da su napadači još uvijek u blizini i da predstavljaju moguću opasnost. No, izvori kažu da su sudac i njegovi suradnici morali čekati neposredno ispred predsjednikove rezidencije, gdje bi bili jednako izloženi slučajnim susretima s atentatorima u bijegu.

"Nikad nisam čuo da je itko kočio suca i njihove službenike da uđu na mjesto zločina. Pretpostavljam da bi policija, ako osjeti da će eksplodirati bomba, imala pravo sve ograditi. I sudac i policija rade istu stvar, reagiraju na mjestu zločina", rekao je Brian Concannon, stručnjak za haićanski pravni sustav.

U međuvremenu CNN-ovi izvori kažu da su agenti FBI-a, koji su posjetili predsjedničku rezidenciju nekoliko dana nakon atentata, bili iznenađeni kad su pronašli obilje dokaza koje je tamo ostavila haićanska policija i pitali se zašto oni već nisu prikupljeni. Specijalni agenti prikupili su dodatne dokaze, a izvori kažu da su im haićanske vlasti dopustile stalan pristup.

Stvari su još čudnije unutar predsjedničke rezidencije, gdje više izvora bliskih istrazi potvrđuje da su predsjednički stražari, potencijalno ključni svjedoci ubojstva, uklonjeni ili im je dopušteno da napuste prostorije prije nego što su mogli obaviti razgovor.

"Kad sam došao do predsjednikove kuće, u stražarskoj kabini nije bilo policajca, kao što je to uvijek bio slučaj. Kad sam se identificirao kao sudac, došli su neki agenti bez odgovarajuće identifikacije i oznaka. Izgledali su kao policajci, ali ne znam tko su točno bili", rekao je Destin.

Nekoliko dostupnih svjedoka nije vidjelo inicijalni obračun s predsjednikovim atentatorima. Prema izvještaju do kojeg je došao CNN, Destin je uspio razgovarati s Jeanom Laguelom Civilom, glavnim koordinatorom predsjedničkog osiguranja, za kojim policija trenutno traga.

"Predsjednik Jovenel Moise nazvao me oko 1 sat ujutro i rekao mi je da čuje pucnjavu izvan svoje rezidencije i zatražio je pomoć. Odmah sam nazvao Dimitrija Herarda, šefa rezidencijskog osiguranja i sigurnosnog dužnosnika Paula Eddyja Amazana, koji su brzo mobilizirali svoje ljude. Rekli su mi da je cesta blokirana i da ne mogu doći do predsjednikove kuće. Dimitri mi je rekao da svi stražari ne mogu doći tamo. Spustio sam se iz svoje kuće, ali zaustavila me grupa plaćenika koja je dolazila iz predsjednikove kuće. Srećom, nisu me ozlijedili", stoji u Civilovoj izjavi.

Mnogi zaštitari su bili obavezni

Izvještaj također pokazuje da je predsjednikova kći Jomarly Moise dala izjavu unatoč zastrašujućem iskustvu koje je upravo proživjela i dramatičnom gubitku oca. Međutim, odsutni su bili mnogi zaštitari koji su se zakleli da će zaštititi predsjednika, koji je bio u kući tijekom napada. "Obaviješten sam da nitko od njih nije bio tamo u noći ubojstva. Nisam imao priliku razgovarati ni s kim tko je bio na mjestu događaja tijekom napada", rekao je Destin za CNN.

Prema načelniku haićanske policije Leonu Charlesu, trenutačno su pod administrativnom istragom dvadeset i četiri policajca, a nekoliko šefova osiguranja je privedeno. No, više od dva tjedna nakon ubojstva službenici i suci odgovorni za obradu svjedočenja još uvijek se nisu čuli s njima. Tužitelj u ovom slučaju, Bedford Claude, kaže da je zadovoljan radom policije i da su blisko surađivali. Međutim, čak ni on nije čuo svjedočenje bilo kojeg policajca koji je bio smješten u predsjedničkoj rezidenciji tijekom noći napada.

"Središnje ravnateljstvo pravosudne policije saslušalo je njihovo svjedočenje. Zamolio sam da ih dovedu ovdje kako bih ih i ja mogao čuti", rekao je Claude, ali je odbio odgovoriti je li vidio snimke nadzornih kamera u predsjedničkoj rezidenciji.

Izvori bliski istrazi CNN-u su rekli da sumnjaju da je poštivan točan protokol u obradi dokaza i postupanju na mjestu zločina. Dokumenti Ministarstva pravosuđa od 8. srpnja pokazuju da su pravosudni službenici pozvani da dokumentiraju dva leša osumnjičenika ispred policijske postaje u luksuznom naselju Petion-Ville, gdje se nalazi i predsjednikova rezidencija. Uz tijela su pronađene kolumbijske identifikacijske iskaznice Mauricija Javiera Romera i Giralda Duberneyja Capadora, bivšeg časnika kolumbijske vojske, koji je navodno regrutirao mnoge osumnjičene napadače.

No, tijela su premještena, tvrdi više izvora. Nekoliko je osumnjičenika ubijeno u praznom izlogu iza ugla tijekom policijske potjere nakon atentata. Nekoliko automobila, za koje se vjeruje da pripadaju napadačima, također je zapaljeno, za što vlasti krive bijesne mještane. Premještanje tijela i omogućavanje uništavanja potencijalnih dokaza snažan su indikator za potencijalno neovlašteno postupanje na mjestu zločina, kažu stručnjaci.

"Puno je stvari koje nemaju smisla u postupanju na mjestu zločina"

"Puno je stvari koje nemaju smisla u postupanju na mjestu zločina. Automobili su spaljeni. To nije u skladu s pokušajima da se sazna točna istina. Istražitelji bi trebali ispitati onoga tko je sudjelovao u promjeni mjesta zločina kako bi utvrdili jesu li imali opravdanih razloga za te promjene", rekao je Concannon.

Rane na Romerovom tijelu također otvaraju pitanja o tome kako je ubijen. Istražitelji su pronašli ranu od metka u zatiljku, navodi se u izvješću. U istom izvješću istražitelji su uzeli izjave Jamesa Solagesa i Josepha Vincenta, dvojice američkih državljana koji su navodno sudjelovali u atentatu, a čije verzije događaja dosad nisu bile objavljene.
"Predao sam se policiji jer sam samo prevoditelj. Znao sam samo da postoji akcija protiv predsjednika, bio sam tamo da prevodim. Misija je bila dovesti ga u nacionalnu palaču, a moja uloga je bila ostati u autu. Ja sam imao megafon koji ste vidjeli na videosnimkama s mojim kolegama. Ja sam bio taj koji je policiji rekao da ne puca. Bilo nas je 26 ili 27. Posao sam pronašao na internetu jer govorim francuski, engleski i španjolski", stoji u Solagesovoj izjavi.

Prema izvješću, Vincent je istražiteljima rekao da je također bio prevoditelj te da su osumnjičeni napadači nosili dokument za koji se činilo da je tjeralica za predsjednikom.

U drugoj izjavi Vincent je opisao kako mu je bivši haićanski pravosudni dužnosnik Joseph Badio rekao da napusti dom drugog čovjeka, Rudolphea Jaara, u noći napada i krene prema predsjednikovoj privatnoj rezidenciji:

"Bilo je jedan ujutro kad nas je Badio nazvao i rekao nam da je predsjednik kod kuće i gleda nogomet. I mi smo krenuli tamo. Kad smo stigli, Solages je bio taj koji je uzeo megafon kako bi rekao predsjednikovoj straži da ne puca. Povikao je kako je ovo DEA-ina operacija i ljudi u predsjednikovoj rezidenciji počeli su pucati. Bilo nas je 28 i Kolumbijci su uspjeli ući u kuću. Sakrio sam se negdje i potom čuo pukovnika Mikea kako je nekoga nazvao telefonom i rekao da je predsjednik mrtav."

Haićanska policija traga za Jaarom i Badiom. Identitet i nacionalnost pukovnika Mikea nisu jasni.

Haićanska policija uskraćuje informacije istražiteljima?

Budući da je toliko toga o atentatu i istrazi još uvijek nepoznato, možda je najupečatljivije to kako malo podataka su haićanski pravosudni istražitelji smjeli saznati o slučaju za koji su nadležni. Mogućnost da haićanska policija uskraćuje informacije istražiteljima mogla bi izazvati zabrinutost zbog sukoba interesa, jer deseci policajaca i šefovi sigurnosti pod sumnjom su zbog povezanosti sa slučajem. Ipak, nijedan od CNN-ovih izvora nije iznio posebne optužbe o tome tko bi mogao biti odgovoran za višestruko kršenje protokola.

Haićanski pravni stručnjak i bivši sudac Jean Senat Fleury kaže da se boji da je tijekom istrage prekršeno mnogo više pravnih normi. Ustav Haitija zabranjuje ispitivanje svjedoka bez odvjetnika ili druge osobe po njihovom izboru i zahtijeva da neovisni sudac odlučuje o zakonitosti pritvora bilo kojeg osumnjičenika duljeg od 48 sati. Više od dva tjedna nakon atentata i dalje nema javne najave formalnih optužbi protiv bilo kojeg osumnjičenika, a policija je više puta odbila komentirati imaju li pritvorene osobe pristup pravnom zastupanju.

Moguće je da su dosadašnje zanemarivanje ili nedovoljno financiranje pravosudnog sustava na Haitiju, koji se još uvijek uvelike oslanja na sustav arhiviranja papira, bili stvarne smetnje u istrazi.

"Jesu li očite stvari, poput snimki nadzornih kamera, zanemarene zbog sustavne disfunkcije ili zato što netko nije želio da to bude objavljeno? Sustav čini da je vrlo teško znati o čemu se radi", rekao je Concannon.

No, neizvjesnost oko istrage hrani strah od mračnih i tajanstvenih snaga u gradu u kojem otmice i nasilje bandi već prijete svakodnevnom životu. Ako se nalogodavci ubojstva najmoćnijeg čovjeka u zemlji ne mogu izvesti pred lice pravde, može li itko?

"Ptice grabljivice još uvijek trče ulicama, njihove krvave kandže još uvijek traže plijen. One se ne skrivaju. Ovdje su, samo nas gledaju i slušaju, nadajući se da će nas uplašiti", rekla je prva dama Martine Moise ožalošćenima na pogrebu svog supruga u petak, očito se referirajući na ubojice njenog supruga. Moise se nedavno vratila s liječenja u Miamiju zbog ozljeda zadobivenih u napadu. Imala je pratnju američkih zaštitara, zaključuje CNN.

Pročitajte više