CNN piše da Musk nije isporučio 1000 respiratora bolnicama u SAD-u, on im odgovorio

Foto: EPA

ELON MUSK, poduzetnik i direktor tvrtke Tesla, rekao je prošlog mjeseca kako će bolnicama u Kaliforniji osigurati više od 1000 respiratora kako bi se lakše nosile s koronavirusom. 

Guverner Kalifornije Gavin Newsom tada je rekao kako se radi o junačkom djelu. Tri tjedna kasnije iz guvernerova ureda kažu da nijedna bolnica nije dobila respiratore.

Respiratori nikad nisu stigli bolnicama

Na konferenciji za medije održanoj 23. ožujka Newsom je rekao kako se radi o uređajima koji mogu spasiti živote te kako su stigli u Los Angeles i da su na putu u bolnice.

“Rekao sam vam prije nekoliko dana kako ćemo do kraja tjedna imati 1000 respiratora. Stigli su u Los Angeles, a Elon Musk već radi s udruženjem bolnica kako bi ih podijelili. To je junački čin”, ispričao je guverner. 

Nedugo nakon te objave Musk se oglasio na Twitteru. 

“Kina ima prevelike zalihe pa smo kupili respiratore 1255 ResMed, Philips &Medtronic koje je odobrio FDA prošlog petka te ih šaljemo u Los Angeles. Ako želite da vam ih instaliramo, javite nam”, napisao je.

No, unatoč svemu tome, respiratori nisu stigli do bolnica.

“Elon Musk i njegov tim su rekli državi da su nabavili respiratore i da ih žele podijeliti direktno bolnicama. Administracija svakodnevno komunicira s bolnicama diljem države o zalihama respiratora i do sada nam nijedna bolnica nije rekla da je dobila respirator direktno od Muska ili Tesle”, rekao je glasnogovornik ureda guvernera za CNN.

Teslin glasnogovornik CNN-u se nije javio za komentar.

CNN objavio priču na Twitteru - odgovorio im Musk

CNN je svoj članak podijelio na Twitteru, na što se Musk ubrzo javio. 

Prvo je napisao kako je iznenađen da CNN još uvijek postoji. Potom je tagirao guvernera Kalifornije i zamolio ga da ispravi ovaj nesporazum. 

No, nije stao na tome nego je podijelio i screenshotove mailova koje je razmjenjivao o respiratorima.

U jednom mailu iz Tesle pitaju okrug Los Angeles funkcioniraju li respiratori, na što im odgovaraju kako su bili odlični na testiranjima te kako sutra idu u upotrebu te im zahvaljuju.

To je mail od 27. ožujka.

Drugi screenshot je mail direktora bolnice Mammoth koji zahvaljuje Tesli i Musku jer su im donirali respiratore. Piše kako će respiratori biti brzo stavljeni u upotrebu jer se očekuje puno pacijenata. 

“Vaš dar nam daje šansu za borbu”, piše direktor bolnice.

Pročitajte više