Coca Cola i Todorić protiv Vlade - sukob u kojem su jedine žrtve građani

PRAŽNJENJE kućnog skladišta s bocama ne znači punjenje obiteljskog proračuna. Uvjerite se sami jednostavnom računskom operacijom, jer Vlada donira 50 lipa po boci, ali vam tajkuni vodu, sokove, pivo i mlijeko sada naplaćuju 70-ak lipa više.

No, krenimo redom. Na "radost" koncerna koji vodu brandiraju i prodaju, danas je, pokretanjem stroja za prihvat plastične ambalaže u trgovačkom cemtru Tommy na splitskim Ravnim Njivama počela provedba novog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

 Za svaku ubačenu bocu građani će dobivati listić - potvrdu s obračunom povratne kaucije koja će im se vraćati na blagajni, a svaka boca vrijedi 50 lipa. Do 16. ožujka 2006. ambalažni otpad prikupljat će komunalne tvrtke, a nakon toga taj bi posao trebale preuzeti trgovine. U prijelaznom razdoblju trgovine će od građana zaprimiti do 10 komada ambalaže. Građani mogu predati nepovratne boce, PET ambalažu i limenke veće od dva decilitra.

Kako su plastične boce postale pitanje od državnog značenja, po tom se pitanju oglasio i premijer Sanader. On je istaknuo je da je gospodarenje otpadom jedno od prioritetnih pitanja Hrvatske, ali i drugih zemalja, te da se Hrvatska želi uhvatiti u koštac s problemom odlaganja otpada zbog europskih standarda, ali i zbog sebe.

 "Nema toga tko će nas u tome zaustaviti." - odlučno je poručio premijer Sanader.

Coca Cola i Jamnica digle cijene, Lura uskoro

Coca Cola Beverages Hrvatska povećala je cijene svojih proizvoda zbog primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, o povećanju cijena iz istih razloga izvijestili su danas iz Jamnice, a iz Lure najavili da će uskoro poskupiti i njihovi proizvodi.

Iz Coca - Cole Beverages Hrvatska (CCBH) izvijestili su kako su zbog primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu cijena njihovih proizvoda povećane u rasponu od 3 do 24 posto plus PDV.

Jamnica je pak povisila cijene svojih proizvoda u nepovratnoj ambalaži u prosjeku za 20 posto, dok iz Lure najavili kako će uskoro doći do rasta cijena, koji će se, zavisno od proizvoda, kretati u prosjeku oko 12 do 15 posto.

Tako će svježe mlijeko u pet ambalaži poskupjeti za 15 posto odnosno 60 lipa po boci, dok će ostali fermentirani proizvodi pakirani u pet ambalažu poskupjeti za 12 do 15 posto, odnosno 60 do 70 lipa po proizvodu.

Građani prazne magazine sa limenkama i bocama

Od danas je u 21 gradu i u desetak općina počelo prikupljanje ambalaže, u skladu s Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu, a po ocjeni Ministarstva zaštite okoliša odaziv građana je sjajan.

Samo u Varaždinu i to na jednoj lokaciji danas do 14 sati prikupljeno je 11.500 boca (limenki, PET ambalaže).

Sjajan odaziv građana zabilježen je i u Osijeku, Zadru, Bjelovaru, Splitu...

U Zadru je do prikupljeno 5.000 komada ambalaže, a u Daruvaru i Bjelovaru do 14 sati po 1.000 komada.

Prva trgovina koja je počela prikupljati ambalažni otpad, splitski Tommy, do 14 sati prikupila je 1.200 boca (limenki, PET ambalaže).

Splićani su donosili ambalažu i na odlagalište komunalnog otpada Karepovac.

U Zagrebu se ambalaža prikupljala u reciklažnom dvorištu Unija papira i prikupljeno je oko 2.000 boca (PET ambalaža i limenki). Ovih dana u Zagrebu će i drugo reciklažno dvorište Unija papira početi prikupljati tu ambalažu.

U sukobu koncerna i Vlade nastradali građani

Narod je još jednom pokazao da ga doista ništa ne može iznenaditi, mada će neupućeni sklonost ljudi da iskamče makar koju lipu od države shvatiti kao ekološku osvještenost. Profit je na kraju također zanemariv, jer se zarada koju nam je Vlada velikodušno namjenila doslovce poništava povećanjem cijena "buteljiranih" dobara. 

Redovi ispred kontejnera i reciklažnih dvorišta, ne bi li se prelijevanjem iz šupljeg džepa u prazan novčanik zaradilo tih deset lipa dokazuju da se evolucijski kotač od prije desetak godina, kada smo također stajali u redovima, ali za crni kruh, zavrtio do kraja.

Z.A./Hina
Foto: FaH

Pročitajte više