Čolak obećao tražene dokumente dostaviti haškom tužiteljstvu

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH i ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak rekao je u utorak da će sva dokumentacija koja postoji a koju traži haaško tužiteljstvo biti dostavljena Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu.

"Sva dokumentacija koja postoji u institucijama BiH, a koju traži haaško tužiteljstvo, bit će dostavljena u Haag, nema razloga da se skriva", izjavio je Čolak za TV BIH.

On je također potvrdio da je glavna tužiteljica haaškog tribunala Carla del Ponte nedavno zatražila od vlasti BiH dokumentaciju o aktivnostima HDZ BiH, te HVO-a i bivše Hrvatske Republike Herceg-Bosne u razdoblju od 1. travnja 1992. do 31. prosinca 1993. godine.

Prema napisima u današnjem tisku, del Ponte je dostavljanje te dokumentacije tražila bez odgađanja, najkasnije do 30. rujna ove godine, zaprijetivši da će u protivnom biti smijenjeni istaknuti hrvatski dužnosnici u BiH, kao što je nedavno u Republici Srpskoj smijenjeno 59 dužnosnika zbog nesuradnje s Haaškim tribunalom i pomaganja u skrivanju Radovana Karadžića.

Međutim, Čolak objašnjava kako bi problem moglo predstavljati što je dio dokumentacije uništen, premješten ili je na drugi način nedostupan.

"Značajan dio dokumentacije iz ratnog razdoblja u BiH završio je negdje drugdje i nije u posjedu institucija BiH", rekao je Čolak, ne navodeći gdje bi se ta dokumentacija mogla nalaziti.

Prema napisima u tisku, dokumentacija koju traži del Ponte, po svemu sudeći, je u Zagrebu kao što je to bilo i s dokumentacijom u slučaju umirovljenog generala Tihomira Blaškića.

Pročitajte više