Čolak: Prekinuti partnerski odnosi između HDZ BiH i SDA

PARTNERSKI odnosi između HDZ BiH i SDA u dosadašnjoj formi na svim razinama zakonodavne i izvršne vlasti više ne postoje, izjavio je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik HDZ BiH Bariša Čolak izvješćujući o zaključcima sa sjednice stranačkog predsjedništva koja je završena kasno sinoć u Mostaru.

Čolak je optužio Stranku demokratske akcije da se nije pridržavala ranije potpisanog sporazuma partnerskim odnosima sa HDZ-om BiH. "Evidentne političke razlike u pogledima na reformski put i budućnost Bosne i Hercegovine, te stalni pokušaji bošnjačke dominacije doveli su do neuspjeha razgovora između HDZ BiH i SDA", naglasio je Čolak.

Po Čolakovim riječima "ovakav odnos SDA osim što usporava reformski put BiH, onemogućava pretpostavke za njezinu izgradnju kao višenacionalne, funkcionalne, demokratske i decentralizirane države sa europskom perspektivom, te stvara preduvjete za moguće reorganiziranje BiH izvan načela konstitutivnosti i suverenosti triju naroda na čitavom području BiH".

Na novinarski upit znači li raskol partnerskih odnosa sa SDA zauzimanje HDZ BiH za treći entitet Čolak je odbacio takvu mogućnost rekavši "zauzimamo se za BiH bez entiteta". Po Čolakovom mišljenju procesi u BiH će se odvijati u smjeru kantonizacije BiH ali je, kako je kazao, teško predvidjeti koliko će taj proces trajati.

Na upit hoće li HDZ BiH nakon neuspjelih partnerskih odnosa sa SDA otići u oporbu, te hoće li to doprinijeti raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora u BiH Čolak je kazao kako "nije isključena mogućnost da HDZ BiH ode u oporbu" te da je njegova stranka spremna i za prijevremene izbore.

Pročitajte više