RAD NEDJELJOM

Ćorić (tć): Oni koji su za radnu nedjelju trebali bi provesti osam sati na blagajni

MINISTAR gospodarstva Tomislav Ćorić (tć) je u razgovoru za RTL pokušao objasniti zbog čega je vlada 10 dana uoči lokalnih izbora najavila zabranu rada nedjeljom.

"Vlada želi ispuniti svoje programsko obećanje, a to je da nedjelja bude dan rezerviran za prijatelje i obitelj, i to za sve naše građanke i građane. Većina građana, po anketama koje smo radili, podupire neradnu nedjelju u trgovinama jer je to veliki sektor koji je najizloženiji radu nedjeljom", rekao je Ćorić.

 

"Držimo da takvim zakonskim rješenjem možemo onima koji su najugroženiji omogućiti da imaju nedjelju za obitelj", ustvrdio je.

Poslodavci kažu da bi oko 10 posto zaposlenih u trgovinama zbog toga moglo ostati bez posla. Što na to kaže Ćorić?

"Svi koji misle da je profit najvažniji trebali bi osam sati provesti na blagajni"

"Proteklih smo godina svjedoci da Hrvatska ima nedostatak radnika. U cijelom nizu sektora imamo problem s radnom snagom i mislimo da neradna nedjelja ne bi dovela do otpuštanja. Svi koji je tako olako stavljaju u koš s drugim danima i misle da je profit najvažniji trebali bi možda osam sati provesti na blagajni pa onda komentirati kako to izgleda", rekao je ministar pa odgovorio na pitanje hoće li se zabrana odnositi na sve trgovce ili bi bilo iznimki, poput benzinskih crpki.

"Što je više iznimki, to je zakon ranjiviji pred Ustavnim sudom i upravo zbog toga će iznimke biti minimalne, to će biti samo trgovine u onim objektima koji su infrastrukturno važni, poput zračnih luka, kolodvora, benzinskih crpki i bolnica, ali neće ih biti previše", rekao je.

Pokušao je pojasniti i na koji točno period vlada misli kad poručuje da će 16 nedjelja u godini ipak biti radne, radi li se tu o turističkoj sezoni i prosincu, mjesecu u kojem se tradicionalno puno troši.

"16 nedjelja pretpostavlja mogućnost da vrh turističke sezone plus nekoliko tjedan oko blagdana budu pokriveni i da trgovački lanci, koji se najviše opiru, mogu namiriti najveći dio potrošnje koja se tada odvija. U ostalim nedjeljama će se prometi prirodno preliti na dane oko vikenda, kada i jesu najveći prometi, prema fiskalizaciji", rekao je.

"Podravka će ostati u državnom vlasništvu koliko je i sada"

Odgovorio je i na pitanje planira li vlada prodati udjele u Podravci.

"To ne da nije točno nego u narednom razdoblju očekujemo od Podravke da se širi i preuzima druge firme na tržištu i poveća obujam svog poslovanja. Podravka će ostati u vlasništvu države koliko je i sada."

Uskoro opširnije

Pročitajte više