ČOVIĆ: DO KRAJA VELJAČE PONOVO O STATUSU LUKE PLOČE

Na ssatanku Međudržavnog vijeća za suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji se treba održati do kraja veljače bosanskohercegovačka će strana ponovo pokrenuti pitanje ratificiranja Sporazuma o Luci Ploče, izjavio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

U intervjuu kojega je u nedjelju objavio sarajevski ´Dnevni avaz´ Čović je kazao kako se ne mogu prihvatiti stajališta da ovaj Sporazum vrijeđa suverenitet Republike Hrvatske jer se u tom slučaju može postaviti i pitanje povrede suvereniteta BiH Sporazumom o nesmetanom prolasku kroz Neum.

On je ocijenio kako neriješeni status luke Ploče nije jedini problem kojega BiH ima s Hrvatskom a dio tih problema leži i u nasljeđu iz prošlosti.

Čović kaže kako su odnosi između Bih i Hrvatske sada ´hladniji´ nego ranije i to zbog ´odnosa izvršne vlasti Hrvatske prema hrvatskom narodu u BiH.

´Uvjeren sam da sve možemo rješiti bez posebnog potezanja pitanja suvereniteta. Naravno, ukoliko zvanični Zagreb shvati da su se Hrvati BiH jasno opredijelili da svoja pitanja rješavaju sami, kroz BiH, i da su isuviše iziritirani nekakvom stalnom brigom... o nama ovdje´, kazao je Čović ostajući ipak nejasan u procjeni je li odnos Zagreba i Sarajeva sada bolji ili gori nego ranije.

On je kazao kako se slaže s konstatacijom da Hrvate u BiH zbog silne brige Zagreba ponekad zna i glava zaboljeti.

´Rekao bih ne ponekad nego redovito. A slično bi se moglo kazati o o brizi koju Beograd iskazuje za Srbe u BiH´, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Pročitajte više