Čović protiv ukidanja prava glasa Hrvatima iz BiH na izborima u RH

HRVATSKI član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović usprotivio se prijedlogu za oduzimanje prava glasa Hrvatima iz BiH na izborima u Hrvatskoj predloživši istodobno da se to pitanje precizno uredi međudržavnim sporazumom o dvojnom državljanstvu.

"Nisam za to da se to pravo sada ukine. Jesam za to da se što prije uradi bilateralni ugovor o dvojnom državljanstvu a da se pravo glasa u tom ugovoru regulira aneksom u kojemu će stajati da će izborno pravo biti regulirano domaćom izbornom regulativom", kazao je Čović u intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Hrvatski član Predsjedništva BiH drži kako zamisao o oduzimanju biračkog prava Hrvatima s dvojnim državljanstvom dolazi u veoma nezgodno vrijeme jer BiH ulazi u godinu u kojoj joj predstoje ustavne promjene.

Ove godine, kazao je Čović, moraju početi pregovori o ustavnim promjenama u BiH jer ona sada ima pet razina vlasti a niti jedna od njih ne čini je državom koja funkcionira.

Izmjena takvog stanja, po njegovim rječima, preduvjet je osiguranja gospodarskog napretka u zemlji.

Čović je potvrdio kako je saslušavan u vezi s istragom što je Tužiteljstvo BiH vodi povodom sumnji da je tvrtka "Lijanovići" iz Širokog Brijega zahvaljujući političkim vezama izbjegla plaćanje značajnog iznosa carina i poreza.

On je kazao kako je siguran da je Tužiteljstvu pružio dovoljno jasna uvjeravanja da sam nije sudjelovao ni u kakvim nezakonitostima.

Čović je također odbacio mogućnost da je umiješan u bilo kakve sumnjive poslove povezane s "Hercegovačkom bankom" iz Mostara.

Pročitajte više