Odgođeno rušenje katoličkih obilježja u Stocu

NA STAROJ tvrđavi u Stocu nisu u srijedu uklonjeni veliki kameni katolički križ, podignut 2002., i 14 betonskih postolja za obred Križnog puta, kako je ranije bilo najavljivano.

Službeno je priopćeno da su se o odgodi uklanjanja tih vjerskih obilježja dogovorile općinske i federalne vlasti, zbog od mogućih nereda. Međunarodni dužnosnici su potvrdili da su i oni bili zabrinuti zbog mogućih incidenata. Proteklih nekoliko dana na području Stoca su primijećene pojačane ophodnje pripadnika EUFOR-a i europskih policijskih snaga angažiranih u misiji u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Više stotina katoličkih vjernika, koji su se u srijedu okupili na misi u Stocu, negodovali su zbog najave rušenja križa. Rekli su da su se došli moliti kako bi se spasila vjerska obilježja. Generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije don Luka Pavlović, koji je predvodio misu, kazao je da je križ podignut u spomen na žrtve katoličkog puka u stolačkom starom gradu za vrijeme turske vladavine.

Odluku o uklanjanju vjerskih obilježja sa stolačke tvrđave donijelo je Povjerenstvo za zaštitu nacionalnih spomenika BiH u svibnju 2004. godine, uz obrazloženje da je stara tvrđava u Stocu pod zaštitom države kao kulturno-povijesni spomenik te se ondje ne mogu nalaziti vjerska obilježja. Federalne vlasti BiH dva puta su raspisivale natječaj za građevinske tvrtke koje bi uklonile ta vjerska obilježja ali se na natječaje nitko nije javio.

Federalna inspekcija je potkraj prosinca 2004. godine ponovno zatražila uklanjanje križa sa stare stolačke tvrđave.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara